Anders eten bij MS

Voeding als ondersteuning

Voeding Leeft heeft samen met Stichting MS-Anders en het Louis Bolk Instituut een programma ontwikkeld om op grote schaal en in een veilige setting te ervaren wat het effect is van anders eten bij Multiple Sclerose. Patiënten gaan drie maanden lang anders eten dan ze gewend zijn.

De kwaliteit van leven met MS wordt sterk beïnvloed door de symptomen: extreme vermoeidheid, cognitieve klachten, verlies van coördinatie, gevoelloosheid (incontinentie, spasmen) en verlamming. Daarop heeft medicatie onvoldoende invloed. De ziekte is niet alleen slopend en belemmerend, maar komt ook vaak op een leeftijd voor waarop de patiënt nog volop in het arbeidsproces participeert. Ondanks de beperkingen van deze ziekte blijkt anders eten wel effect te hebben, zo laten de resultaten van de eerste 400 deelnemers zien.

Ook de reacties van de eerste twee groepen waren overweldigend: deelnemers waren dankbaar dat ze mee mochten doen en de meeste mensen ervoeren een effect in energieniveau, spijsvertering, slaap en concentratie. Een van de deelnemers schreef ons: ‘Het eten was altijd lekker, mijn gevoel zoveel beter, dat het als vanzelf blijft motiveren om hiermee door te gaan. Ik heb meer kracht, mijn darmen werken weer, mijn incontinentie is aanzienlijk verbeterd, mijn huid is veel zachter, ik voel me nog steeds helder in mijn hoofd, niet meer “watterig” en ik ben nog steeds energieker dan voor het experiment’.

Binnen het programma leren de deelnemers over:

  • De effecten van voeding op hun ziekte
  • De voordelige werking van goede voeding op hun welbevinden
  • Het belang van een stabiele bloedsuikerspiegel
  • Het verschil tussen diëten en een eetpatroon
  • De kwaliteit van eten in plaats van het tellen van calorieën
  • Hoe hun eetpatroon te integreren en obstakels te overwinnen
  • Hoe beter voor zichzelf te zorgen
  • Het belang van het voelen en voeden van je lichaam

Er hebben reeds drie programma’s plaatsgevonden van elk 200 deelnemers. Ook in 2020 en de opvolgende jaren worden verschillende programma’s aangeboden.

 

< Bekijk meer initiatieven