Leef! met MS

Leefstijlbehandeling voor mensen met MS

Leef! met MS

 

Voeding Leeft lanceert in samenwerking met het Nationaal MS Fonds hét leefstijlprogramma voor mensen met de zenuwziekte Multiple Sclerose (MS): Leef! met MS. Er zijn aanwijzingen dat mensen met MS door hun leefstijl aan te passen een positieve invloed kunnen uitoefenen op het verloop van hun ziekte en hun MS-klachten. Al eerder begeleidde Voeding Leeft 600 mensen met MS naar een ander eetpatroon en dat had  een positief effect op de kwaliteit van leven. Nu wordt samen met Amsterdam UMC een grootschalig onderzoek gedaan en worden de effecten van een ander leefpatroon gemeten.

 

Wat houdt het programma in?

 

Het gehele leefstijlprogramma is een online groepsprogramma van 24 maanden, waarvan de eerste 3 maanden het meest intensief zijn. De deelnemer krijgt in deze periode van verschillende professionals handvatten aangereikt om een nieuwe leefstijl eigen te maken. De leefstijlpijlers voeding, beweging, ontspanning en slaap staan hierin centraal. Het programma bestaat uit diverse online groepsbijeenkomsten en gebruik van een online platform waar je dagelijks vragen kan stellen, ervaringen kan uitwisselen en veel achtergrondinformatie kan vinden in allerlei vormen zoals blogs, podcasts en filmpjes. 

Als deelnemer ga je allereerst ervaren wat anders eten met je doet. Je gaat 4 weken lang elke dag heerlijke gerechten maken en opeten voor ontbijt, lunch en avondeten. Daarna ga je zelf aan de slag om je eigen menu samen te stellen, volgens de uitgangspunten van het programma. Je gaat niet minder eten of op “dieet” maar juist genoeg en smaakvol. Vervolgens gaan we ons stap voor stap meer richten op ontspanning en de toepasbaarheid hiervan in je dagelijkse leven. Dan stellen we doelen op het gebied van bewegen. Hierbij is het niet nodig om naar de sportschool te gaan, het gaat erom dat je stap voor stap meer gaat bewegen. Tot slot staat slaap op het programma. We nemen je mee in de wondere wereld van slaap en hoe jouw lichaam (nog) beter in slaap kan komen en blijven. 

 

Kortom:
Je leert op een gemakkelijke manier om in je dagelijks leven:

  • gezonder te gaan eten
  • meer te bewegen
  • beter te ontspannen
  • en goede slaapgewoontes toe te passen

 

Hoe ziet het programma eruit?

  • Je begint met een bijeenkomst van een uur om je online wegwijs te maken op het platform en kennis te maken met je groep van ongeveer 25 deelnemers
  • Dan volgt de grote startdag met ongeveer 100 deelnemers, na 1 maand en na 3 maanden volgen nog 2 grote hoofdbijeenkomsten
  • Tussentijds kom je bijeen in je eigen groep en volg je 6 kleinere bijeenkomsten in de middag of avond. 
  • In totaal kom je de eerste drie maanden dus 9 keer online bij elkaar (3 hoofdbijeenkomsten en 6 kleinere bijeenkomsten)
  • Daarnaast krijg je 24/7 toegang tot een besloten online platform. Op dit platform krijg je achtergrondinformatie, filmpjes, opdrachten, challenges, quizjes, en veel recepten en receptenfilmpjes. Ook kun je hier vragen stellen en met andere deelnemers ervaringen en tips uitwisselen.
  • Daarna volgt een 21 maanden nazorg traject en blijf je regelmatig bijeenkomen voor meer inspiratie en begeleiding indien gewenst.

 

Voor wie is het bedoeld?

Iedereen met een vastgestelde diagnose van Multiple Sclerose (RRMS, SPMS of PPMS) kan zich in principe aanmelden. Wel is het van belang dat je in bezit bent van een computer, laptop of tablet met  toegang tot internet. Daarnaast vragen we je of je in staat bent het programma in het Nederlands te volgen, geen veganistisch eetpatroon hebt en bereid bent om vis te eten. Uiteraard gaan we er vanuit dat je gemotiveerd bent  om je leven aan te passen op het gebied van voeding, bewegen, ontspanning en slaap op een manier die bij jou past als je je inschrijft. 

 

Onderzocht door het Amsterdam UMC 

De impact van dit programma op het dagelijks leven van de deelnemers wordt onderzocht door het Amsterdam UMC. Als jij daar toestemming voor geeft, zullen de onderzoekers je zeven keer  een online vragenlijst sturen. Uiteraard hopen we heel erg dat je ook meedoet aan dit onderzoek zodat we samen in de toekomst hopelijk veel meer mensen met MS kunnen helpen.  

 

Wanneer starten de groepen?

Op dit moment kan je je inschrijven voor de eerste drie groepen;

Groep 1: (VOL)

Hoofdbijeenkomst 1 – 9 september 2021
Hoofdbijeenkomst 2 – 6 oktober 2021
Hoofdbijeenkomst 3 – 30 november 2021

Groep 2: 
Hoofdbijeenkomst 1 – 14 oktober 2021
Hoofdbijeenkomst 2 – 10 november 2021
Hoofdbijeenkomst 3 – 11 januari 2022

Groep 3: 
Hoofdbijeenkomst 1 – 18 november 2021
Hoofdbijeenkomst 2 – 15 december 2021
Hoofdbijeenkomst 3 – 8 maart 2022

De hoofdbijeenkomsten zijn online dagen van 09.30 – 15.00 uur. Tijdens deze dagen houden we rekening met voldoende interacties en pauze momenten

Inschrijven

Via deze link kun je je aanmelden voor het programma. Wees er snel bij want vol = vol.

 

< Bekijk meer initiatieven

Ervaringsfilmpjes deelnemers

Lees ook de blog die we hier over schreven

Lees ook de blog die we hier over schreven