Ellen

“Ik kan weer leven in plaats van overleven. En dat gun ik iedereen. Dus mensen met diabetes, meld je aan en gun jezelf dit cadeau. Je bent het waard!”

Ellen

"Voordat ik meedeed, was ik hele dag met diabetes bezig, vooral de laatste jaren met insuline spuiten. Er kwam steeds een beetje insuline bij. Ik had overgewicht, snaaide veel en bewoog ik weinig. Ik heb ook gezondheidsproblemen aan mijn hart en hoofd, dus ik wilde de diabetes omkeren. Eerst heb ik het zelf geprobeerd, maar helaas moest ik weer gaan spuiten. Toen ben ik van verzekering gewisseld om deel te kunnen nemen. Het programma heeft me meer gebracht dan ik had verwacht. Ik kreeg veel informatie en er was een fijn team, wat ons goed begeleide en alles goed heeft uitgelegd. Er kwamen dingen aan bod waar ik nog nooit over had nagedacht. Bijvoorbeeld dat insuline een groeihormoon is, of de invloed van bewegen op je buikvet. Meten is weten, dus in het begin leer je hoe je dat doet. Ook probeerde ik steeds iets nieuws, en daarna meten om te weten of je het kon hebben.

Het programma heeft mij veel gebracht: inzicht, doorzettingsvermogen, motivatie, hulp, ideeën, en steun van het team en medecursisten. Ik bof heel erg met mijn man die met alles meedoet, maar het zelf niet nodig heeft, maar me wel stimuleert om door te zetten, Ik vind echt niet altijd even gemakkelijk en er zijn momenten waar je tegenaan loopt zoals feestje of verjaardagen, ik heb nu afgesproken op de verjaardag van onze kleinkinderen ik klein stukje gebak te nemen. Het is soms een dingetje, maar 4x spuiten is ook een groot ding. Ik ben trots op mezelf. Je moet het zelf willen en zelf doen, maar er is hulp om op terug te vallen. Blijf je bewust waarom je het gaat doen. Ik vond het lastig om nee te zeggen, maar ik besef dat als ik steeds doe wat anderen aandringen ik in de fout ga. Nee is nee. Ik ben van maat 48 naar 42/44, in mijn riem 5 gaatjes erbij!"