Leef! met IBD

Ontwikkeld voor mensen met de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa

Leef! met IBD

De meeste voorkomende chronische darmontstekingsziekten zijn de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa (IBD). IBD kan leiden tot symptomen als frequente diarree, buikpijn, verminderde eetlust, gewichtsverlies en vermoeidheid. Dit kan een grote impact hebben op de kwaliteit van leven. Aanpassing van de leefstijl kan mogelijk een gunstig effect hebben op IBD klachten.

In 2015 startte een kleinschalig project waarin een groep mensen met IBD begeleid werd naar een gezonder voedingspatroon. Inmiddels hebben meer dan 200 mensen met IBD meegedaan binnen verschillende projecten. De Maag Lever Darm Stichting en het LUMC werken momenteel samen met Voeding Leeft in een onderzoek naar de effecten van Leef! met IBD. Eerdere resultaten waren gunstig. De nieuwste resultaten worden naar verwachting in 2024 gepubliceerd.

Hoe zit het met aanmelden?
Op dit moment is inschrijven voor Leef! met IBD niet mogelijk. Wil je graag op de hoogte gehouden worden van de toekomst van het programma? Stuur dan een mail naar aanmelden@voedingleeft.nl, dan houden we je op de hoogte in het geval van nieuwe mogelijkheden tot deelname.

Meisje-met-ananas-in-geel-t-shirt-voor-blauwe-muur

Projectleider Mirjam Blijleven aan het woord over Leef! met IBD

"In de tijd dat ik nu bij Voeding Leeft ben betrokken, heb ik levens zien veranderen. Met eigen ogen zie ik dagelijks de impact van leefstijlverandering. Veel deelnemers hadden van tevoren niet voor mogelijk gehouden zich (nog) zó te kunnen voelen. Daar word ik blij van en dat maakt dit werk zo mooi. Daarnaast ben ik trots deel te zijn van een organisatie waarin elk van ons met een grote dosis enthousiasme en gedrevenheid bijdraagt aan de maatschappelijke missie van Voeding Leeft."

lachende-vrouw-tegen-paal-op-het-strand

Hoe ziet het leefstijlprogramma eruit?

Vier pijlers komen aan bod gedurende 6 maanden: voeding, beweging, ontspanning en slaap. Tijdens digitale bijeenkomsten in groepsverband word je door een team van een diëtist, coach, programmacoordinator een kennisexperts begeleid. Via onze eigen beveiligde online community blijf je in contact met groepsgenoten en het begeleidingsteam. Ook vind je daar alle informatie in verschillende inspirerende vormen, zoals blogs, animaties, receptenvideo's en podcasts. Ook kun je je voortgang bijhouden via een overzichtelijk dashboard. Na de eerste 6 maanden volgt een onderhoudsfase van 18 maanden waarin je, wanneer jij denkt dat dit nodig is, extra online bijeenkomsten bijwonen.

Tijdlijn KDO GLI

Partners

Logo MLD stichting
logo lumc