Keer Diabetes2 Om

De leefstijlbehandeling van Voeding Leeft gericht op het omkeren van diabetes type 2

Voeding Leeft

Tijdens dit  leefstijlprogramma, dat door het RIVM erkend is, ga je in groepsvorm aan de slag met leefstijlverandering en het omkeren van je diabetes type 2. In veel gevallen is het namelijk mogelijk om diabetes medicatie af te bouwen of volledig te stoppen. Je leert van ons professionele, medische team hoe je zelf voor je lichaam kunt zorgen met onbewerkte, lekkere voeding, betere slaap, meer ontspanning en beweging die bij jou past. Daarnaast is er aandacht voor bewustwording. Het advies dat jou gegeven wordt is gebaseerd op de wetenschap, maar het gaat erom dat jij zelf ontdekt wat wel en niet voor jou werkt.

Jij neemt de regie tijdens het programma en leert zelf te ervaren wat voor jou werkt en wat niet. Dat doen we door je helemaal mee te nemen in een nieuwe leefstijl, ofwel onder te dompelen, in plaats van steeds kleine aanpassingen te doen. Tijdens het programma werken we aan het zelfherstellend vermogen van je lichaam. Als gevolg hiervan kunnen veel deelnemers medicatie afbouwen, verantwoord afvallen en krijgen zij meer energie. Deelname is op locatie of online mogelijk met een doorverwijzing van de huisarts, praktijkondersteuner, internist of andere zorgverlener. 

 

De unieke aanpak van Keer Diabetes2 Om

Het professionele, medische team (verpleegkundige, diëtist en coach) heeft jarenlange ervaring met het veilig omkeren van diabetes type 2. Door meer dan 3.000 deelnemers te begeleiden, weten zij als geen ander hoe het is om te leven met deze vorm van diabetes. 

En ook hoe het is om je gedrag te veranderen. Het gaat er namelijk uiteindelijk om dat je bewust wordt van jouw gedrag, gemaakte keuzes en het effect hiervan op je lichaam. Dat is soms lastig, als je bedenkt dat 95% van wat we doen onbewust gebeurt. Uiteindelijk doe je tijdens het programma genoeg kennis op en krijg je praktische handvatten om je nieuwe leefstijl eigen te maken. Jij bepaalt zelf wat je hiermee doet en wat voor jou werkt. 

Je kunt ervoor kiezen om het programma digitaal of fysiek te volgen. Welke vorm past goed bij jou? De inhoud van beide programma’s is hetzelfde, net als de resultaten en het aantal intensieve begeleidingsuren. Je begint altijd met een start 2-daagse, gevolgd door 3 terugkomdagen. Tussendoor ga je zelf aan de slag met wat je hebt geleerd en staan korte sessies gepland om jouw voortgang bij te houden. Na afloop kun je meedoen aan het inspiratietraject van 18 maanden en blijf je toegang houden tot de online community. Hierop zijn recepten, interessante onderzoeken en jouw voortgang bij te houden. 

 

Wil je meer weten over het programma Keer Diabetes2 Om? Kijk dan op onze site.

Meer energie en minder medicatie?

Wil je meer weten over het programma Keer Diabetes2 Om? Kijk dan op onze site.

Meer energie en minder medicatie?

Wat is diabetes type 2?

Bij diabetes zit er teveel suiker (glucose) in het bloed. Diabetes type 2, ook wel suikerziekte of ouderdomssuiker genoemd, is een ziekte waarbij het lichaam niet meer goed reageert op het hormoon ‘insuline’. Normaal gesproken zorgt insuline ervoor dat glucose uit het bloed in de cellen kan gaan, maar bij diabetes type 2 wordt het lichaam als het ware ongevoelig voor de werking van insuline. De glucose blijft in het bloed en de bloedsuikerspiegel stijgt. Dit noemen we insuline resistentie. Eerst zal de alvleesklier meer insuline aan gaan maken ter compensatie, maar uiteindelijk wordt dit ook minder en zal de alvleesklier steeds minder insuline gaan aanmaken. Hierdoor raakt de bloedsuikerspiegel ontregeld en kunnen klachten ontstaan.

Wat zijn symptomen van diabetes type 2?

Symptomen van diabetes type 2 zijn onder andere: veel dorst hebben, veel plassen, vermoeidheid, kortademigheid, terugkerende infecties en wondjes die slecht genezen.

Welke risicofactoren dragen bij aan het ontstaan van diabetes type 2?

Er zijn meerdere risicofactoren die bijdragen aan het ontstaan van diabetes type 2, waaronder erfelijke aanleg, overgewicht (en met name het hebben van veel buikvet), roken, te weinig lichaamsbeweging, het hebben van een bepaalde etniciteit (bijvoorbeeld hindoestaans) en een ongezond voedingspatroon. Maar ook een hogere leeftijd en het gebruik van bepaalde medicijnen zijn risicofactoren.