Keer Diabetes2 Om

De leefstijlbehandeling van Voeding Leeft gericht op het omkeren van diabetes type 2

Voeding Leeft

Keer Diabetes2 Om is een leefstijlbehandeling van Voeding Leeft gericht op het omkeren van diabetes (suikerziekte) type 2. Het zet voeding, beweging en ontspanning in als medicijn. Zelfzorg is hierbij een sleutelwoord. Keer Diabetes2 Om helpt deelnemers hun leefstijl zo aan te passen dat zij hun Diabetes weten te keren en gezond(er) worden en blijven.

92% geheel of gedeeltelijk omgekeerd

Waardering deelnemers: 9

30% geen diabetes medicatie meer

Wat is Keer Diabetes2 Om?

Deelnemers aan Keer Diabetes2 Om werken in kleine groepen van 20 personen aan leefstijlverbetering, onder begeleiding van ervaren en speciaal hiervoor opgeleide verpleegkundigen, coaches, diëtisten en programma coördinatoren. Deze professionals werken nauw samen met de hoofdbehandelaar (huisarts of medisch specialist) van de deelnemer en praktijkondersteuners of diabetesverpleegkundigen. KeerDiabetes2om

Het programma geeft mensen met diabetes type 2 de kans om van ziekte naar gezondheid te bewegen door te leren om regie te hebben over hun ziekte. Deelnemers leren over:

  • De fysiologische kenmerken van diabetes type 2
  • De werking en het effect van medicatie
  • Hoe controle te krijgen over de ziekte en mentale obstakels te overkomen
  • Hoe beter voor zichzelf te zorgen
  • De kwaliteit van eten in plaats van het tellen van calorieën
  • Hoe een aangepast voedingspatroon ervoor zorgt dat de diabetes verbetert en/of omkeert
  • Hoe fysieke inspanning en beweging bijdraagt aan het omkeren van diabetes
  • Het belang van het voelen en voeden van je lichaam

Het programma duurt een half jaar en bestaat uit meerdere bijeenkomsten op inspirerende buitenlocaties en intensieve nazorg. Het programma start met een tweedaagse. Na één, drie en zes maanden zijn terugkomdagen. Na het traject van een half jaar zijn er nog fysieke inspiratie- en opfris-bijeenkomsten en wordt er online en telefonisch begeleiding aangeboden gedurende 18 maanden. Op dit moment vergoeden zorgverzekeraars VGZ (en haar labels), Menzis (en haar labels) en Iptiq (en haar labels) deelname, ook is particuliere deelname mogelijk. Voeding Leeft zet zich in voor toegankelijkheid voor alle Nederlanders met diabetes type 2 voor dit programma.

Keer Diabetes2 Om

Wil je meer weten over het programma Keer Diabetes2 Om? Kijk dan op onze site.

Meer energie en minder medicatie?

Wil je meer weten over het programma Keer Diabetes2 Om? Kijk dan op onze site.

Meer energie en minder medicatie?

Wat is diabetes type 2?

Bij diabetes zit er teveel suiker (glucose) in het bloed. Diabetes type 2, ook wel suikerziekte of ouderdomssuiker genoemd, is een ziekte waarbij het lichaam niet meer goed reageert op het hormoon ‘insuline’. Normaal gesproken zorgt insuline ervoor dat glucose uit het bloed in de cellen kan gaan, maar bij diabetes type 2 wordt het lichaam als het ware ongevoelig voor de werking van insuline. De glucose blijft in het bloed en de bloedsuikerspiegel stijgt. Dit noemen we insuline resistentie. Eerst zal de alvleesklier meer insuline aan gaan maken ter compensatie, maar uiteindelijk wordt dit ook minder en zal de alvleesklier steeds minder insuline gaan aanmaken. Hierdoor raakt de bloedsuikerspiegel ontregeld en kunnen klachten ontstaan.

 

Wat zijn symptomen van diabetes type 2?

Symptomen van diabetes type 2 zijn onder andere: veel dorst hebben, veel plassen, vermoeidheid, kortademigheid, terugkerende infecties en wondjes die slecht genezen.

 

Welke risicofactoren dragen bij aan het ontstaan van diabetes type 2?

Er zijn meerdere risicofactoren die bijdragen aan het ontstaan van diabetes type 2, waaronder erfelijke aanleg, overgewicht (en met name het hebben van veel buikvet), roken, te weinig lichaamsbeweging, het hebben van een bepaalde etniciteit (bijvoorbeeld hindoestaans) en een ongezond voedingspatroon. Maar ook een hogere leeftijd en het gebruik van bepaalde medicijnen zijn risicofactoren.

Wil jij graag wat aan je diabetes doen? Neem dan een kijkje op de website van Keer Diabetes2 Om.