Keer Diabetes2 Om Plus

Méér energie en minder diabetesmedicatie

iconen-voeding leeft

Pijlers

Keer Diabetes2 Om Plus is gebaseerd op vier pijlers, die de rode draad van het programma vormen.

  1. Heerlijk eten: Je ervaart hoe onbewerkt en gevarieerd eten jouw bloedglucosewaarden verbeteren. Je krijgt uitgangspunten om mee aan de slag te gaan, maar leert ook vooral de voedingskeuzes te maken die bij jou passen. 

  2. Anders bewegen: Je gaat op zoek naar welke vormen van beweging voor jou geschikt zijn, welke effect hebben en waar jij je plezier uithaalt. Iedere beweging telt.

  3. Lekker ontspannen: Je leert om spanning los te laten en je gaat op zoek naar vormen van ontspanning die voor jou werken en die je in het dagelijks leven kunt inpassen.

  4. Goed slapen: Je gaat aan de slag met de kwaliteit van je slaap en leert welke invloed dit heeft op allerlei processen in je lichaam. 

De vier pijlers hebben invloed op elkaar en staan dan ook niet los van elkaar. Tijdens het programma ontdek je hoe de pijlers samenhangen en hoe jij deze kunt verbeteren. Zelf ervaren staat centraal en je leert keuzes maken die bij jou passen. De pijlers worden één voor één geïntroduceerd, zodat je genoeg tijd hebt om jouw nieuwe gewoontes eigen te maken en te ervaren wat het effect is op jouw lichaam.

Medicatieafbouw

Door de verandering van leefstijl kunnen deelnemers in veel gevallen hun diabetesmedicatie afbouwen. Om jouw medicatie veilig en verantwoord af te bouwen, werkt Keer Diabetes2 Om samen met jouw behandelend arts of praktijkondersteuner. Vanaf het moment dat je je aanmeldt staat het medisch team in contact met jouw arts, die ook tijdens het programma jouw hoofdbehandelaar blijft.

medicatieafbouw

De werkwijze

Bij Keer Diabetes2 Om vinden we het vooral belangrijk dat je zelf ervaart. Jouw nieuwe leefstijl eigen maken doen we dan ook door je volledig mee te nemen in het maken van nieuwe keuzes. Zo leer je niet alleen door programmadagen, blogs en video’s, maar ook door middel van menu’s. In een menu nemen we je mee in nieuwe keuzes omtrent voeding, beweging, ontspanning en slaap. Je krijgt recepten, beweegtips, ontspanningsoefeningen en slaaptips. Dit alles gebeurt in de eerste zes maanden, waarin je intensief wordt begeleid door het team van verpleegkundige, diëtist en coach en je in contact staat met jouw groepsgenoten die hetzelfde ervaren als jij. Door tijdens de programmadagen fysiek samen te komen, bouw je samen met de groep en het begeleidende team een band op. Jullie motiveren elkaar en delen de ervaringen uit. Op de inspirerende locatie in de natuur ga je daarnaast direct aan de slag met je nieuwe leefstijl.

Het medische team (verpleegkundige, diëtist en coach) heeft jarenlange ervaring met het veilig omkeren van diabetes type 2. Door meer dan 3.700 deelnemers te begeleiden, hebben zij veel kennis over hoe het is om te leven met deze vorm van diabetes. En ook hoe het is om je gedrag te veranderen. Het gaat er namelijk uiteindelijk om dat je bewust wordt van jouw gedrag, gemaakte keuzes en het effect hiervan op je lichaam. Dat is soms lastig, als je bedenkt dat 95% van wat we doen onbewust gebeurt. Uiteindelijk doe je tijdens het programma genoeg kennis op en krijg je praktische handvatten om je nieuwe leefstijl eigen te maken. Jij bepaalt zelf wat je hiermee doet en wat voor jou werkt.

De tijdlijn

Het behandelfase van Keer Diabetes2 Om Plus duurt zes maanden met fysieke bijeenkomsten en nog zes maanden met online bijeenkomsten, gevolgd door een jaar durende online onderhoudsfase, waarin we je blijven ondersteunen in jouw leefstijlverandering. In totaal heb je dus toegang tot twee jaar professionele begeleiding. Per bijeenkomst staan er andere pijlers centraal: van voeding, tot beweging, naar ontspanning en tot slot slaap. Het programma ziet er als volgt uit:

Tijdlijn KDO+ groot

Je ontmoet jouw groep en het team tijdens de startdagen. Je leert wat diabetes type 2 is, hoe jouw lichaam werkt en wat een andere leefstijl voor jou kan doen. Tijdens de terugkomdagen kom je weer samen met jouw groep en het vaste begeleidingsteam. Hier wordt zowel in groepsverband als individueel gekeken naar hoe het met je gaat. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan de veranderingen die je fysiek, mentaal en emotioneel doormaakt.

Na zes maanden is het intensieve traject afgelopen en neemt het begeleidingsteam afscheid. Dat betekent niet dat je er alleen voor komt te staan. Je kunt deelnemen aan online sessies ter opfrissing en verdieping van je kennis en in contact blijven met jouw groep. Ook blijft er ondersteuning via de online community. De mate van actieve deelname heb je zelf in de hand. Je werkt aan een ander, blijvend leefpatroon en jij hebt de regie. 

De online community

Een belangrijk onderdeel van het programma is de online community ‘Mijn Voeding Leeft’. Een week voor de start krijg je toegang tot de community en alle artikelen, tips en recepten. Gedurende het programma zit je in een Mijn Voeding Leeft groep met jouw groepsgenoten en het begeleidingsteam. Op de momenten dat jullie niet fysiek samenkomen, delen jullie online hoe het gaat en wisselen jullie ervaringen uit. Het team van Keer Diabetes2 Om leest mee om antwoord te geven op jouw vragen. Ook kun je hier je eigen voortgang bijhouden als je dat wil.

Wil je meer weten over de inhoud van het programma? Meld je aan voor een informatiebijeenkomst. Hierin vertellen we je alles over het programma en kun jij je vragen stellen aan het team en een oud-deelnemer.