Je doet het zelf, maar niet alleen

Samen werken aan een gezondere leefstijl

Onze programma's

Sinds 2011 begeleidt Voeding Leeft mensen naar een gezondere leefstijl. Een team van zorgprofessionals begeleidt deelnemers in groepen. Zelfregie staat voorop: deelnemers leren de keuzes te maken die bij hen passen. Tijdens inspirerende bijeenkomsten delen wij kennis over vier pijlers: voeding, beweging, ontspanning en slaap. De bijeenkomsten zijn interactief en leerzaam, de recepten zijn lekker en simpel, de leefstijl is haalbaar en voor altijd. De online community ondersteunt de bijeenkomsten en is er voor vraag en antwoord van het begeleidingsteam, contact met groepsgenoten en informatie en inspiratie in verschillende vormen, zoals filmpjes, blogs en recepten. Meten en verbeteren doen we doorlopend, zowel met de deelnemer (bijvoorbeeld door het meten van de bloedsuiker) als met ons team.

Hoofd, hart en handen vormen de basis van onze werkwijze. Wij delen kennis over de werking van leefstijl op het lichaam en geven concrete handvatten om zelf aan de slag te gaan en te ervaren wat het effect is van een verandering. Door oude patronen te doorbreken en andere keuzes te maken, wordt nieuw gedrag aangeleerd dat blijft hangen. Uit wetenschap en praktijk weten we dat verandering mogelijk is.

mensen lachend wandelend

Keer Diabetes2 Om

Keer Diabetes2 Om is een effectief bevonden leefstijlbehandeling voor mensen met diabetes type 2 of een verhoogd risico hierop. Deelname wordt vergoed vanuit het basispakket. Bij Keer Diabetes2 Om helpen we mensen de regie over hun gezondheid terug te nemen.

Lees meer
blauwe-bessen-in-houten-schaal

Leef! met MS

In 2015 werd het eerste programma voor mensen met MS ontwikkeld. Inmiddels heeft het Nationaal MS Fonds opschaling van het Leef! met MS programma mogelijk gemaakt. Ruim 1000 mensen hebben al deelgenomen. In oktober en november 2023 starten de volgende groepen. De effecten worden momenteel onderzocht door Amsterdam UMC locatie VUmc.

Lees meer
rode-aardbeien-in-handen-paarse-trui

Leef! met Reuma

Wat in 2016 begon als een kleinschalig project voor mensen met ontstekingsreuma is inmiddels uitgegroeid tot een leefstijlprogramma voor mensen met verschillende vormen van reuma. Het Erasmus MC onderzoekt momenteel de effecten op kwaliteit van leven en medicatie afbouw. Zo'n 600 mensen deden al mee. In het voorjaar van 2023 zijn twee nieuwe groepen gestart, mogelijk gemaakt door ReumaNederland.

Lees meer
Meisje-met-ananas-in-geel-t-shirt-voor-blauwe-muur

Leef! met IBD

De Maag Lever Darm Stichting en het LUMC werken samen met ons om de effecten van leefstijl bij de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa te onderzoeken. Het programma is door meer dan 200 mensen gevolgd. Het onderzoek loopt, de nieuwste resultaten worden in 2024 verwacht.

Lees meer
Tomatensalade-met-witte-bonen-en-volkoren-boterham-met-zalm-1

Leefstijlprogramma na de behandeling voor kanker

Binnen het Beter Gezond project van Radboudumc, mogelijk gemaakt door AFAS, heeft Voeding Leeft zo'n 200 mensen begeleid die de behandeling voor blaas-, darm- of borstkanker hebben afgerond. Naast de kwaliteit van leven wordt ook de kans op terugkeer van de kanker onderzocht. De resultaten worden eind 2023 verwacht.

Lees meer

En meer...

Voeding Leeft receptenboek
Voeding is het startpunt van onze programma’s, in de breedste zin van het woord. Bijna dagelijks krijgen we vragen van deelnemers en niet-deelnemers: hebben jullie nog lekkere recepten die passen binnen de uitgangspunten? Daar hebben we nu een antwoord op, want we hebben ons eerste digitale receptenboek ontwikkeld! Dit receptenboek met 25 heerlijke recepten voor ontbijt, lunch en diner heb je altijd bij je op je tablet of telefoon. Denk bijvoorbeeld aan granola, shakshuka en gevulde Aziatische aubergine. De meeste recepten zijn geschikt als je diabetes type 2 hebt. Per recept is dit duidelijk aangegeven. Daarnaast geven we tips hoe je recepten die in eerste instantie niet geschikt zijn zo kan aanpassen dat ze dat wel zijn. 

Bestel het e-book hier. Voor de aanschaf van het boek vragen we een bijdrage van €9,95. De bijdrage die we vragen wordt grotendeels in nieuwe projecten gestoken. Zo draag jij dus indirect bij aan het mogelijk maken van leefstijl als medicijn, niet alleen voor jezelf, maar ook voor een ander!

Voeding Leeft Masterclasses
Via de Voeding Leeft Academy is een breed aanbod van masterclasses door het jaar beschikbaar, die voor iedereen toegankelijk zijn.
De volgende masterclasses worden gepland na de zomer. Een van de onderwerpen die op de planning staat is de overgang en wat je zelf kunt doen aan leefstijlaanpassingen om klachten te verminderen. Wil je op de wachtlijst geplaatst worden? Mail dan naar nathalie@voedingleeft.nl.

Nascholingen voor zorgprofessionals
In samenwerking met de Vereniging Arts & Leefstijl worden verschillende webinars aangeboden voor artsen, praktijkondersteuners, diëtisten en leefstijlcoaches. Alle nascholingen zijn geaccrediteerd. Bekijk de agenda hier.

Het 10-daags Eet Experiment
Het Eet Experiment is een ervaringsprogramma van 10 dagen voor bedrijven, waarin jouw team ervaren wat de impact van voeding is op de vitaliteit. Het Eet Experiment start met een fysieke bijeenkomst, gevolgd door dagelijkse recepten, filmpjes, tests en een online community. Het Eet Experiment voor bedrijven wordt ingezet vanaf groepen van 50 medewerkers. Neem contact op met Nathalie Wilmsen via nathalie@voedingleeft.nl als je meer informatie wil.

5.000+ mensen gingen je voor

man-aan-tafel

“Het meest waardevolle resultaat dat Keer Diabetes2 Om mij heeft opgeleverd, is dat wat ik weer een vitale echtgenoot, vader, opa en vriend kan en mag zijn.”

Han - Keer Diabetes2 Om
man-lachend-voor-struik-armen-over-elkaar

"Direct na een gesprek met de praktijkondersteuner besloot ik in de wachtkamer Voeding Leeft te bellen en mij aan te melden voor Keer Diabetes2 Om."

Lowie - Keer Diabetes2 Om
Linda

“Wat ik heel fijn vond was dat we geholpen werden om haalbare doelen op te stellen op de verschillende pijlers voeding, beweging, ontspanning en slaap. Dat het programma niet specifiek kijkt naar gewichtsverlies geeft mij veel rust.”

Linda - Keer Diabetes2 Om