Wilskracht versus zachte kracht

Wilskracht versus zachte kracht

Wilskracht versus zachte kracht

Toen ik trainde voor mijn eerste marathon heb ik 2 dingen geleerd: 

  1. Je kunt veel meer dan je denkt. 
  2. Er zijn twee wegen om je doel te bereiken: die van wilskracht en die van de zachte kracht. 

 

Wilskracht is mij niet vreemd. Ik heb er in mijn leven veel op gevaren, ik heb er veel mee voor elkaar gekregen, neergezet. Ik ben dankbaar dat ik dat ken, schouders eronder zetten. Af en toe heb ik die wilskracht nodig, dan moet er snel een klus geklaard worden en dan doe ik dat ‘even’. Voor even geeft dat direct een kick, toch brengt de zachte kracht mij meer. Dat heb ik moeten leren en het zit nu als gegoten mijn systeem.

 

Wilskracht brengt je ver als je hardloopt, je zult het nodig hebben om een finish van 42 kilometer en een beetje te behalen, toch is de zachte kracht datgene wat overwint en je door de trainingen begeleidt, milder en in de flow. Het is de balans tussen die twee, de wilskracht maakt dat je besluiten neemt en zorgt dat het gebeurt, zonder de zachte kracht is er geen gronding, geen legacy. Zonder de zachte kracht heb je slechts de felbegeerde medaille en ga je snel op naar de volgende. Voor de kick.

 

Wiskracht gaat gepaard met discipline, nodig voor je dagelijks onderhoud en om te gaan. De zachte kracht gaat over je beweegredenen, het waarom, en maakt contact met hoe je je voelt, wat je nodig hebt en laat de tijd niet de overhand hebben maar de flow waar je in zit. De zachte kracht geeft je vleugels en laat je verder vliegen dan je ooit bedacht had.

 

Wat heeft een marathon met het leven te maken, vraag jij je misschien af. Voor mij staat het symbool voor het bereiken van doelen, staan voor wie jij bent, achterlaten wat je wilt achterlaten. Elke dag in het teken daarvan leven, werken, denken. Voor de balans van hard werken en bewegen in de flow. Ik houd van die symboliek van de finishlijn.

 

Een marathon is niet voor iedereen. Vertaal je het naar een project dan heeft ieder individu daar mee te maken, hoe groot of klein ook. In je werk of privé, er is genoeg wat bereikt dient te worden. Je kunt daar op twee manieren mee omgaan. Zorgen dat het gebeurt, koste wat het kost omdat jij dat wilt of meebewegen met wat er nodig is. Ik heb op velerlei vlakken te maken met projecten in welke vorm dan ook en weet dat die tweede veel beter werkt. Het gaat soepeler en de uitkomst is veel beter en steviger dan iets dat er op wilskracht doorheen is geduwd.

 

De hermetische principes hierachter zijn vrij simpel: 

  • Alles is energie. 
  • Energie kan niet gecreëerd of vernietigd worden, alleen getransformeerd. 

 

Je kunt iets niet maken als het er niet is, je kunt iets niet wegstoppen als het er wel is. Duwen tegen iets, wat niet geduwd wil worden, kost energie. Meebewegen met wat er is, levert energie op. Ook als het niet leuk is of iets waarvan je liever niet zou willen dat het er is, dan is meebewegen zinvoller. Het in de ogen kijken, bekijken wat er echt nodig is en wat er van jou gevraagd wordt. En daar dan op acteren. 

 

Want dingen zijn zoals ze zijn, dat kun je niet ontkennen. Je kunt het wel transformeren

door er anders naar te kijken, door de ruimte te zoeken, door je er anders tot te verhouden

door naar mogelijkheden te kijken. Door te werken met wat er is. 

 

Ook al train ik niet meer voor marathons, de lessen blijven mij altijd bij in mijn werk, prive en in mijn wekelijkse rondjes die ik door het bos loop of ren. Als ik voel dat de wilskracht de overhand wil hebben, vertraag ik, reflecteer ik. Om vervolgens te kunnen versnellen. Dat heeft niet alleen een positief effect op mij, maar ook op de mensen waarmee ik werk en leef. En op de projecten van mijn leven die ik achterlaat.

 

Barbara Kerstens is programmadirecteur van Voeding Leeft en zet anderen in beweging door een ander licht te brengen. Haar verhalen gaan over innerlijk leiderschap, groei en ontwikkeling, verbinding & relaties. ‘Ik reflecteer op wat ik zie, lees, hoor, voel of ervaar in het moment en in de kern. Ik orden mijn gedachten, laat een ander licht schijnen en dat schrijf ik op ter inspiratie voor een ander.’

 


Barbara Kerstens
Categorie:

Wilskracht versus zachte kracht

Wat jij kunt doen

Contact Sluit je aan bij het vitale netwerk

Lees meer over hoe voeding leeft

Blog >Wat jij kunt doen