Leef! met IBD

Voeding en de darm

In Nederland zijn er ruim 90.000 mensen met chronische darmontstekingsziekten (IBD). De meeste voorkomende zijn de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. IBD kan leiden tot symptomen als frequente diarree, buikpijn, verminderde eetlust, gewichtsverlies en vermoeidheid. Vermoeidheid is een veelvoorkomend probleem bij mensen met IBD. Ook wanneer er sprake is van een rustige ziekte blijft bij een deel van de mensen met IBD sprake van ernstige vermoeidheid. Dit kan een grote impact hebben op de kwaliteit van leven. Hier is nog geen behandeling voor.

De laatste jaren zijn er steeds meer aanwijzingen dat ons Westerse eetpatroon (gekarakteriseerd door een te hoge inname van suiker, frisdranken, bewerkt vlees, geraffineerde granen en een te lage inname van groente, fruit, peulvruchten en bronnen van gezonde vetten zoals vette vis, noten en zaden), maar ook te weinig beweging, te veel stress en slechte slaap mogelijk een nadelig effect hebben op IBD door o.a. verhoogde ontstekingen en een verstoring van de darmmicrobiota. Aanpassing van de leefstijl kan mogelijk een gunstig effect hebben op de ‘rest vermoeidheid’ en kwaliteit van leven zoals hierboven beschreven. 

  

Leef! met IBD 

In 2018 heeft Voeding Leeft in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) een leefstijlprogramma ‘IBD, eet je mee?’ van 3 maanden ontwikkeld voor mensen met IBD (ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa). De resultaten waren positief en aanleiding voor verder onderzoek. Zo rapporteerden deelnemers een hogere kwaliteit van leven en lagere ervaren ziektelast. 

Met steun van de Maag Lever Darm stichting wordt het IBD-Eet je mee programma doorontwikkeld en verder onderzocht dit najaar in samenwerking met het LUMC.  We gaan specifiek in op de vraag of een intensief leefstijlprogramma vermoeidheid bij mensen met een rustige ziekte kan verminderen. Onbewerkte voeding, meer bewegen, betere slaap en minder stress staan centraal in het  door Voeding Leeft ontwikkelde en uitgevoerde, online leefstijlprogramma Leef! met IBD. Het intensieve deel van het programma duurt 6 maanden, gevolgd door een vrijwillig te volgen inspiratietraject van 18 maanden. Bij een positief resultaat is het doel om de leefstijlbehandeling voor zoveel mogelijk mensen met IBD beschikbaar te maken door vergoeding vanuit het basispakket. 

Wilt u op de hoogte blijven of op een wachtlijst voor mogelijke deelname gezet worden? Mail dan uw naam, telefoonnummer en voor welk programma u zich aan wilt melden naar: aanmelden@voedingleeft.nl of houd www.voedingleeft.nl in de gaten.