IBD, eet je mee?

Voeding en de darm

In Nederland zijn er ruim 80.000 mensen met chronische darmontstekingsziekten (IBD). IBD kan leiden tot symptomen als frequente diarree, buikpijn, verminderde eetlust, gewichtsverlies en vermoeidheid.

De laatste jaren zijn er steeds meer aanwijzingen dat ons Westerse eetpatroon (gekarakteriseerd door een te hoge inname van suiker, frisdranken, bewerkt vlees, geraffineerde granen en een te lage inname van groente, fruit, peulvruchten en bronnen van gezonde vetten zoals vette vis, noten en zaden), maar ook te weinig beweging, te veel stress en slechte slaap mogelijk een nadelig effect hebben op IBD door o.a. verhoogde ontstekingen en een verstoring van de darmmicrobiota.

  

In 2018 heeft Voeding Leeft in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) een leefstijlprogramma van 3 maanden ontwikkeld voor IBD patiënten (mensen met de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa). Deelnemers kregen handvatten aangereikt om een ander leef- en eetpatroon aan te leren door middel van 3 interactieve groepsbijeenkomsten, een informatie-receptenboek en een online community. Het doel van dit programma is te onderzoeken in hoeverre onbewerkte, gevarieerde voeding en een gezonde leefstijl effect hebben op ervaren ziektelast en de kwaliteit van leven en de deelnemers dit bewust te laten ervaren. 

Binnen het programma leerden de deelnemers over: 

  • Wat de wetenschap weet over de relatie tussen voeding en IBD
  • Hoe voeding mogelijk kan helpen bij het verminderen van de symptomen van de ziekte
  • Wat het belang van ontstekingsremmend voedsel bij IBD is
  • Hoe je een nieuw eetpatroon kan aanleren en inpasbaar maken in je eigen leven

150 patiënten hebben deelgenomen aan de pilot. Het onafhankelijke Louis Bolk Instituut analyseerde de resultaten. Het LUMC onderzocht het effect op ontstekingsmarker CRP in een subgroep van de deelnemers. De resultaten na 3 maanden lieten zien dat: 

  • Kwaliteit van leven significant verhoogd was (n=130)
  • Ziektelast daalde (n=131)
  • CRP (een marker voor ontstekingen) significant daalde (n=38)
  • 80% het programma positief beoordeelt en aan zou raden aan anderen 

 

Quote van een deelnemer: ‘IBD, eet je mee?’ hielp mij een weg te vinden in een nieuwe leefstijl. Ik merkte meteen verschil in mijn energieniveau. Ik ben blij dat ik heb meegedaan, want in je eentje weet je niet wat je moet doen. Nu kreeg ik alle handvatten die ik nodig had: in groepsverband, we konden ervaringen delen en alles was onder professionele begeleiding.’

 

De goede resultaten zijn aanleiding voor verder onderzoek. Dit is ook nodig om het programma voor zoveel mogelijk IBD patiënten toegankelijk te maken. Daarom werken we nu aan een grotere vervolgstudie in samenwerking met het LUMC en de MLD stichting om uitgebreider het effect van het programma op het ziekteproces te kunnen onderzoeken. Naar verwachting gaat dit najaar 2021 van start. Wilt u op de hoogte blijven of op een wachtlijst voor mogelijke deelname gezet worden? Mail dan uw naam, telefoonnummer en voor welk programma u zich aan wilt melden naar: aanmelden@voedingleeft.nl of houd www.voedingleeft.nl in de gaten.

Vind hier een management summary van het project.

Lees ook een eerder verschenen artikel in het blad Crohniek