Tips om de gezondheid een boost te geven

Tips om de gezondheid een boost te geven

Tips om de gezondheid een boost te geven

Annemarie Ernst maakt als voedingsdeskundige bij Voeding Leeft een praktische vertaalslag van wetenschappelijke inzichten. Ze deelt een aantal tips om je gezondheid een boost te geven.

Tip 1: Eet je groenten zo gevarieerd en gekleurd mogelijk.
Eet een regenboog aan verschillende groenten. Dan heb je meer kans om veel verschillende phytonutriënten binnen te krijgen. Dit zijn stofjes die de plant geur, kleur of smaak geven. Denk maar aan de geur van knoflook, het rode van een paprika of de bittere smaak van spruitjes. Deze stofjes zijn het afweersysteem van de plant zelf. Een plant kan namelijk niet weglopen tegen mogelijke belagers zoals schimmels, bacteriën en insecten. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat deze stofjes mogelijk goed zijn voor ons immuunsysteem en daarom een positieve bijdrage aan onze gezondheid kunnen leveren.

Tip 2: Geniet van een dagelijkse dosis zonlicht
Zorg dat je elke dag 15-20 minuten geniet van het zonlicht. Hierdoor gaat je lichaam vitamine D aanmaken. Een essentiële vitamine voor ons immuunsysteem. Ook laat wetenschappelijk onderzoek zien mensen dat onder invloed van zonlicht het stofje nitric-oxide aanmaken. Deze stof heeft mogelijk een positief effect op je insulinewaarde en bloeddruk. Wil je langer van de zon genieten, smeer je dan wel in.

Tip 3: Slaap voldoende
Wellicht hoef je nu niet meer op een bepaalde tijdstip wakker te worden en is het niet nodig om de wekker te zetten. Een mooie kans om je lichaam wat meer slaap te gunnen en je lichaam zelf te laten bepalen om wakker te worden. Ga op tijd naar bed, voor de meeste mensen is dit ergens tussen 22.00-23.00 uur en wordt vanzelf wakker. Heb je kleine kinderen die je in de ochtend wakker maken, probeer dan eerder naar bed te gaan. Een uitgerust lichaam maakt je lichaam weerbaarder.

Tip 4: Wandel elke dag
Onderzoek laat zien dat regelmatig rustig bewegen, zoals bijvoorbeeld 20-30 minuten wandelen, kan leiden tot de aanmaak van meer witte bloedcellen. En dit kan weer leiden tot een betere weerstand.

Tip 5: Eet zoveel mogelijk groenten bij je lunch en je diner.
Hoe meer groenten hoe beter. Groenten bevatten namelijk vitaminen en mineralen en deze bevorderen je immuunsysteem. De vezels in groenten zijn belangrijk voor gezonde darmen, waar 80% van je immuunsysteem zit. Kijk eens of je 350 gram per dag kunt eten. Dit lijkt moeilijk, maar als je groenten ook onderdeel van de lunch gaat maken, kom je hier makkelijker aan dan je denkt. Bijvoorbeeld door voor de lunch een lekkere soep van geroosterde tomaten te maken en daarbij een lekkere salade te eten.


Marieleen Dekker – Enthoven
Categorie:

Tips om de gezondheid een boost te geven

Wat jij kunt doen

Contact Sluit je aan bij het vitale netwerk

Lees meer over hoe voeding leeft

Blog >Wat jij kunt doen