Rob Baan

CEO, tuinder en eigenaar van Koppert Cress

Na de Hogere Landbouw School ben ik 22 jaar actief geweest in de export van groentezaden met de focus op product- en marketdevelopment. Hiervoor heb ik gewerkt in communistisch Oost-Europa, het Midden-Oosten, Afrika, India, China, Korea, Japan en ZO-Azië. Sinds 2000 ben ik actief in de micro-groenten; kiemplantjes met een hoge hoeveelheid smaak en inhoudsstoffen. Koppert Cress is inmiddels een bedrijf met een grote vestiging in het Westland en heeft filialen in Japan, Australië, Turkije en de USA.

Voeding heeft mij van jongs af aan geïntrigeerd. Als fanatieke hobbykok heb ik in de 22 jaren in het buitenland veel smaken en ingrediënten geproefd en benut. In elk land buiten de westerse wereld kan men vertellen wat voeding met je lichaam doet. Toen ik zelfstandig tuinder werd en intensief met topchefs in contact kwam, bleek mijn kennis en ervaring van groenten enorm van toepassing.

Als bestuurslid van Voeding Leeft, ambassadeur van www.dutch-cuisine.nl, bestuurslid van stichting Food For a Better Lifestyle en medeschrijver van het visiedocument van Martijn van Dam (zie hier), heb ik een redelijk beeld van wat er mis is in de wereld van Food. Ik verwerp het gemak waarmee de huidige voedingsindustrie zich laat leiden door winstgevendheid. Dit terwijl volop bekend is waar de huidige wereldepidemie van Diabetes-2 vandaan komt. Het koken in de verhouding 80/20 groenten/vlees heeft een heel positieve impact op het milieu, de gezondheid van de mens, de natuur en het welzijn van dieren.

Het allerlekkerste zijn asperges!

Rob Baan