Prof. Dr. Renger Witkamp

Hoogleraar voeding & farmacologie WUR

Mijn naam is Renger Witkamp en ik studeerde biologie en farmacie. Na eerst gewerkt te hebben bij de Universiteit Utrecht en daarna bij TNO, werd ik in 2006 benoemd tot hoogleraar Voeding en Farmacologie bij de Wageningen Universiteit. Deze destijds nieuwe leeropdracht richt zich op twee grensvlakken, namelijk dat tussen gezondheid en ziekte en dat tussen voeding en medicijnen.  Vragen die daarbij spelen, zijn onder andere: Wat is (on)gezondheid  en (hoe) kunnen we dat meten? en Hoe voorkomen we dat gezondheid afneemt en welke rol spelen voeding (leefstijl) en geneesmiddelen daarbij?

In mijn werk houd ik me bezig met de effecten van goede voeding en andere leefstijlfactoren op onze gezondheid. Dagelijks zie ik onderzoek langskomen dat dit ondersteunt. Hoewel we in de gezondheidszorg nog vooral dweilen met de kraan open, begint er langzaam maar zeker een kentering zichtbaar te worden. Steeds meer mensen en organisaties erkennen het belang van goede voeding als het gaat om preventie van ziekte en gezondheid van patiënten.

De deelnemersraad van Voeding Leeft wordt gevormd door een groep mensen die allemaal ‘iets’ met voeding hebben en doen. Van producent tot medisch specialist, vogels van zeer diverse pluimage. Mensen die niet alles voor zoete koek aannemen, maar vragen durven te stellen. Soms een tikje kritisch en scherp, maar wel met respect voor elkaars standpunten en niet dogmatisch. Voeding Leeft bewandelt niet zomaar de gebaande paden maar blijft realistisch en kiest voor dialoog. Wat ons als deelnemersraad bindt is de overtuiging en het inzicht dat eerlijk voedsel en een gezonde leefstijl het verschil kunnen maken. Minder pillen, meer preventie, lagere zorgkosten en een betere kwaliteit van leven. Maar het gaat natuurlijk om meer dan voeding. Denk aan communicatie, coaching en feedback. Voor mij voelt het als een voorrecht met deze mensen te mogen werken, ik haal daar steeds weer inspiratie uit.

Mijn lievelingsproduct is haring. Daarnaast geniet ik enorm van rood fruit (aardbeien, bessen, frambozen) en kook ik graag met veel verschillende kruiden.

Renger Witkamp