Prof. dr. Hanno Pijl

Sr. Medical consultant

Ik heb geneeskunde gestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Sinds 2007 ben ik hoogleraar Diabetologie in het LUMC. Van 2008 tot 2016 was ik lid van de Gezondheidsraad, commissie Voeding. Van 2014 – 2017 ben ik voorzitter geweest van het Partnerschap Overgewicht Nederland. Sinds vorig jaar ben ik lid van het bestuur van het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde (www.nilg.eu). Daarnaast ben ik Sr Medical consultant voor Voeding Leeft / Keer Diabetes2 om.

Mijn passie voor voeding en gezondheid stamt uit de spreekkamer. Type 2 diabetes wordt veroorzaakt door samenspraak van erfelijke aanleg en verkeerde leefstijl. Ons “westerse” voedingspatroon speelt daarbij een grote rol. Het stuit mij tegen de borst dat we met medicijnen proberen de schade te beperken, terwijl aanpassing van leefgewoontes de ziekte kan voorkomen en omkeren. We weten bovendien steeds beter dat verkeerde voeding een belangrijke rol speelt in het ontstaan van veel andere chronische ziekten, zoals een hartinfarct, beroerte en kanker. Het wordt hoog tijd dat we ons realiseren dat we onze leefstijl moeten aanpassen om de kans kleiner te maken dat we ziek worden. Ik eet zelf vrijwel uitsluitend onbewerkt en ik beweeg zo veel als mijn baan en sociale context dat toelaten.

De missie van de Stichting Voeding Leeft is prachtig en haar werk heeft merkbaar effect. Door het publiek, de politiek en de medische wereld te informeren over de betekenis van leefstijl voor de gezondheid, draagt zij in belangrijke mate bij aan de het welzijn van mensen. Ik vind het geweldig dat ik daar een bijdrage aan mag leveren. Mijn lievelingsproduct is haring.

Sr. Medical consultant