Prof. dr. B.J.M. Witteman

MDL-arts in ziekenhuis Gelderse Vallei

Ik studeerde geneeskunde in Leiden en vervolgde zijn opleiding tot MDL-arts in Nijmegen. Van 1988-1990 was hij staflid interne geneeskunde in het Academisch Ziekenhuis te Leiden. Van 1990-1995 was hij als staflid verbonden aan de afdeling maag-darm-leverziekten van het UMC St. Radboud te Nijmegen. Sinds 1995 is hij werkzaam in Ziekenhuis Gelderse Vallei. In 1998 promoveerde hij met het proefschrift ‘Assessment of vagal nerve integrity in autonomic neuropathy’.

Als MDL-arts in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede en als buitengewoon hoogleraar met de leerstoel ‘Voeding en darmgezondheid in transmurale zorg’ aan Wageningen UR, kan ik mijn passie voor de preventieve rol van voeding bij mensen met een chronische (darm)aandoening verder uitbouwen. Daarnaast speel ik een grote rol voor de Alliantie Voeding, het samenwerkingsverband tussen Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen Universiteit. Al vóór het ontstaan van de Alliantie Voeding Gelderse Vallei zette ik me in voor het verbinden van voeding & zorg, het doen van onderzoek naar voeding in relatie tot ziekte & herstel en het betrekken van specialisten bij de activiteiten van de Alliantie Voeding.

Goede voeding vormt een van de hoekstenen van de preventie en behandeling van chronische aandoeningen en ziekten. Als voedingsdeskundige en MDL-arts wil ik me graag inzetten om voeding een prominentere rol te geven in de medische behandeling. Mijn doel is de gezondheidswinst op deze manier te verhogen en de kosten van de gezondheidszorg te verminderen. Voeding Leeft heeft een nieuwe, interessante kijk op voeding. We hebben een gemeenschappelijk doel. Mede door hun enthousiasme is een goede samenwerking ontstaan.

Een heerlijke, verse vijg uit mijn tuin is echt een genot. Dat is puur natuur!

Ben-witteman