Prof. dr. Aletta Kraneveld

Farmacoloog, Universiteit Utrecht

Mijn naam is Aletta en samen met mijn team onderzoek ik wat de effecten zijn van darmbacteriën op het afweersysteem en hoe deze interactie verstoord is bij chronisch ziekten. Hiermee kunnen nieuwe aangrijpingspunten voor de behandeling van chronische ziekten geïdentificeerd worden. De Kraneveld groep is specifiek geïnterneerd in de darm-afweer-brein as. Ons darmstelsel is bevolkt door miljoenen bacteriën. 70% van de witte bloedcellen komen eens in hun leven langs de darm en worden daar ‘geprogrammeerd’ door voedingstoffen en bacteriën. Bovendien zitten in de darmen 100 miljoen zenuwen die afweer in de darm beïnvloeden en direct kunnen communiceren met het brein.

Fundamenteel onderzoek van de Kraneveld groep heeft inzichten opgeleverd over het belang van dieet, darmbacteriën en afgeleide stoffen op de stand van het afweersysteem en het effect hiervan lokaal op de darmfunctie en op verafgelegen organen zoals de longen en het brein.
De rol van gezonde voeding bij de behandeling van chronische ontstekingsziekten zoals reuma en allergie, maar ook van breinaandoeningen zoals autisme en de ziekte van Parkinson verdient veel meer aandacht. Voeding Leeft kan hier een enorme bijdrage aan leveren.

Mijn favoriete product is pompoen.

Aletta Kraneveld