Ellen Willemsen

Apotheker

Als apotheker ging het bij mij na een jaar of tien wringen dat mensen nooit minder, maar op den duur altijd meer chronische medicatie moesten gebruiken, met alle ellende van dien. Hoe doorbreek je die negatieve spiraal, nota bene in het Bourgondische Maastricht? Het is een kwestie van geduld…

Met name diabetes heeft mijn interesse, aangezien leefstijl hierbij erg bepalend voor het verloop van de ziekte. Als lid van diverse Diabetes werkgroepen blijf ik hameren op goede begeleiding naar een gezondere leefstijl als eerste interventie. Er wordt te makkelijk meteen medicatie voorgeschreven. Dan behandelen we labwaarden i.p.v. de onderliggende oorzaak. Wat kan de apotheker hierin betekenen? Als je je realiseert dat minimaal 60% van de chronische aandoeningen met leefstijl te verbeteren is en dat bijna iedereen hiervoor medicatie gebruikt, dan kunnen apothekers een grote rol spelen bij het bewustmaken van patiënten van deze enorme kans op een langdurig betere gezondheid, iedere 3 maanden opnieuw! Na bijna 20 jaar weet ik dat mensen liever minder medicatie gebruiken en dat zorgverleners de gezonde boodschap moeten blijven herhalen en de patiënt moeten steunen op weg naar duurzame gezondheid. Apotheker+ leefstijl = minder medicatie.

Tussen de bedrijven door probeer ik ook mijn man en puberzonen van 15 vers en gevarieerd te laten eten. Mijn bloemkoolpizza was het toch niet helemaal….Het is een kwestie van smaak, of toch van geduld?

Als kleindochter van een echte Scheveningse is mijn lievelingseten een vers visje uit de oven.

Ellen willemsen