Dr. Peter Voshol

Medisch fysioloog, oprichter Voeding Leeft

Mijn naam is Peter Voshol. Ik ben de man van Marieke en vader van Jasper (5 jaar) en Hannah (2 jaar). Mijn wetenschappelijke pad begint met medische microbiologie (Hogeschool Zeeland, Vlissingen, 1992) waarna ik doorstroomde in de Biomedische Wetenschappen (Toxocologie) aan de Universiteit van Nijmegen (1995). Mijn promotie-onderzoek was op de afdeling Kindergeneeskunde aan het huidige Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG, 2000). Hierna volgde 14 jaar in de integratieve fysiologie van ‘Metabool Syndroom, Obesitas, Insulineresistentie en type 2 Diabetes’ met een focus op voeding en gezondheid als postdoc, associate professor op de afdeling endocrinologie en metabole ziekten van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). En verder als Research Associate aan het Joslin Diabetes Centre, Harvard Medical School, Boston, USA, Associate Professor afdeling voeding, Universiteit van Oslo, Noorwegen. In 2009 verder als Director of Disease Model Core aan het Wellcome Trust – MRC Institute of Metabolic Sciences, Universiteit van Cambridge, UK. Sinds 2015 ben in senior onderzoeker bij het Louis Bolk instituut te Driebergen.

Mijn brede en holistische interesse in voeding en gezondheid heeft ertoe geleid dat ik medeoprichter ben van Voeding Leeft. Mijn persoonlijke doel is door inspiratie en creatie de brede gewaarwording en acceptatie van voeding als medicijn te implementeren in onze maatschappij.

Buiten een wetenschappelijke interesse in de effecten van voeding als medicijn heb ik een speciale verbinding met brood. En dan bedoel ik 100% zuurdesem van lokaal, biologisch, steengemalen meel dat de tijd heeft gekregen om zich te ontwikkelen tot een mooi en volwaardig product. Dit om bewustwording te creëren wat het proces om tot brood te komen nu werkelijk betekent voor onze vertering van granen en brood. Dat kwaliteit belangrijker is dan puur de kwantiteit. Door inspiratie en creatie laten ervaren dat je veel kunt doen aan jouw voeding als medicijn.

Peter Voshol