Dr. Peter Klosse

Eigenaar van hotel en restaurant De Echoput

Mijn naam is Peter Klosse. Ik ben eigenaar van hotel en restaurant De Echoput bij Apeldoorn. Daarnaast ben ik oprichter van de Academie voor Gastronomie en lector Gastronomie aan de Hotel Management School van Maastricht. Eten en drinken vormt de rode draad in mijn leven. Niet alleen zakelijk en privé, maar vooral ook academisch. Een groot deel van mijn leven staat in het teken van het trachten te doorgronden van smaak en proeven. Het heeft geleid tot een nieuwe visie, mooie boeken (Het Nieuwe Proefboek, bijvoorbeeld) en een promotie aan de Universiteit van Maastricht in gezondheidswetenschappen.

Ik ben ervan overtuigd dat veel van de hedendaagse gezondheidsproblemen hun oorsprong vinden in de moderne voeding en het voedselsysteem. Mijn oplossing? Zorg dat het lekker is! Volledig ten onrechte hoor je vaak: ‘Gezonde voeding is niet lekker’. Wat een onzin. We moeten weer leren koken, er de tijd voor nemen, meer weten van producten en hun samenstelling en samen genieten. Voedselanalfabetisme moet bestreden worden. Het zijn allemaal redenen om me nauw verbonden te voelen met Voeding Leeft. Ik ben er vanaf het begin bij en denk graag mee. De pilot van het prachtige project Keer Diabetes2 Om was in De Echoput.

Ik heb veel favorieten als het om eten gaat. Seizoen en moment zijn belangrijk. In de zomer geniet ik graag van een superrijpe Coeur de Boeuf tomaat, het liefst direct van de boer. Wat later in het najaar is er de onvolprezen knolselderij. Dat past ook mooi bij mijn lievelingsvlees, wild, direct uit de natuur.

Peter-Klosse