Visie
Leve de toekomst

Visie op zorg
Simpel gezegd zijn we welvarender en ouder, maar worden we zieker. Alleen al in ons land hebben één op de twee mensen een chronische aandoening en één op de drie twee of meer chronische aandoeningen.1 Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat een groot deel leefstijlgerelateerd is. Dit gaat gepaard met een zorg die onbetaalbaar wordt.
Een verandering van paradigma zou in onze ogen beter zijn voor mens en maatschappij. Dat gaat niet over één nacht ijs, innovatie duurt vele jaren. Voeding Leeft is nu tien jaar onderweg en wij hebben minstens evenveel jaren te gaan om met al die anderen, die ook steeds meer opstaan, te laten zien dat het anders kan en het gemeengoed te laten worden.
Het gaat over samenwerken en werken aan een betere wereld. Dat overstijgtt of iets goed is. Het gaat over bewustzijn, buiten de comfortzone gaan en keuzes maken die passen bij je waar- den als mens, als organisatie en als maatschappij.
Voor ons is voeding zo veel meer dan eten. Ook slapen, bewegen en ontspanning voeden ons leven. En verder dan dat gaat voeding over alles wat je tot je neemt, van boeken, nieuws, vrienden tot gedachten en zingeving.

Voeding Leeft manifest
Wij geloven in een nieuwe standaard. Een leven rijk aan onbewerkte en gevarieerde voeding van kwaliteit. Een leven waar we diep vanbinnen weten wat goed voor ons is en wat ons echt voedt. Een leven lang meer energie, vitaliteit en bewustzijn. Wij geloven dat elk individu met een holistische benadering gezondheidswinst kan behalen. Daarom laten wij mensen zelf ervaren wat goede voeding en een andere leefstijl met hen doet.
Wij willen een leefbare wereld voor onze kinderen. Een wereld waarin de supermarkt ons ondersteunt in het maken van gezonde keuzes, waarin de huisarts mensen met klachten naar de groenteboer kan sturen, waarin de arts de rol kent van voeding bij het ontstaan en omkeren van chronische ziektes en waarin mensen zich bewust zijn van hun voeding en weten wat goed voor hen is.
Wij weten dat dit mogelijk is. Daarom maken wij leefstijlprogramma’s met de hulp van wetenschappers, artsen en andere professionals en een flinke dosis gezond verstand. We vergroten de kennis over voeding in relatie tot gezondheid door te delen, te coachen, te inspireren en te vernieuwen. Wij hebben een positieve, verwonderende grondhouding en wij zijn onophoudelijk enthousiast. Ook al stuitten wij soms op weerstand van de gevestigde orde, wij zoeken voortdurend naar de verbinding. Vandaaruit is er altijd ruimte voor beweging. Zo dragen wij bij aan het levensgeluk van mensen, een gezonde aarde en vermindering van maatschappelijke kosten.

'Langzaam aan begint een kentering in de gezondheidszorg zichtbaar te worden. Steeds meer mensen en organisaties erkennen het belang van goede voeding als het gaat om preventie van ziekte en gezondheid.'
Renger Witkamp, Hoogleraar Voeding en Farmacologie WUR, Voorzitter deelnemersraad Voeding Leeft
Samenwerking Arts & Leefstijl en Student & Leefstijl
Vaak wordt ons de vraag gesteld wat onze visie op voeding is en hoe deze zich verhoudt tot andere organisaties die zich in dit domein van ‘leefstijl als medicijn’ c.q. de leefstijlgeneeskunde bevinden. Aangezien wij als drie organisaties nauw aan elkaar verbonden zijn vanaf ieders oprichting en we allen dezelfde missie hebben, leek het ons goed met een en hetzelfde document hierover naar buiten te treden.
De visie op voeding en leefstijl
Hoewel Voeding Leeft, Arts en Leefstijl en Student & Leefstijl geen individuele voedingsadviezen geven, omarmen onze organisaties een aantal gemeenschappelijke elementen. Zo stellen wij eetpatronenen eetgewoonten centraal en richten wij ons veel minder op afzonderlijke producten, of op specifieke hoeveelheden van micro- of macronutriënten. Wij gaan uit van het principe dat de gezondheid van mensen niet alleen wordt bepaald door de inname van afzonderlijke (voedings)stoffen. Voeding dient tevens altijd gezien te worden in de context van andere belangrijke leefstijlfactoren, waaronder fysieke activiteit, ontspanning, sociale context en slaap.
Ons praktische uitgangspunt is dat wij kiezen voor voeding die zo min mogelijk industrieel is geproduceerd, voorbereid of geraffineerd. Plantaardige voeding vormt de basis, met veel groenten en daarnaast vruchten, noten, zaden, peulvruchten, (extra vierge) olijfolie en volkoren granen. In mindere mate gebruiken we dierlijke onbewerkte producten. We adviseren mensen verzadigende hoofdmaaltijden samen te stellen, hierbij voldoende te eten en tussendoortjes te mijden.