Albert van der Velde; 15 juni 1952 – 27 juni 2020

Albert was tot voor kort werkzaam als integraal huisarts in Haarlem. In 1975 voltooide hij zijn fysiotherapiestudie en startte de opleiding geneeskunde om huisarts te worden. Tijdens deze studie werkte hij als fysiotherapeut en verdiepte hij zich naast de huisartsgeneeskunde in diverse complementaire geneeswijzen, zoals natuurgeneeskunde, orthomoleculaire geneeskunde, Ayurveda, homeopathie en antroposofie. Sinds 1988 was hij werkzaam als geregistreerd integraal natuurarts (lid van de AVIG) en vanaf 1991 als geregistreerd orthomoleculair arts (lid MBOG) en Ayurveda arts.
Voor Albert was voeding de vergeten basis van onze gezondheid, speciaal in onze westerse cultuur.

Voeding omvatte alles wat lichaam, hart en geest voedt. Zo veel mogelijk mensen hierin inspireren en bewust maken, voelde hij als zijn missie. Mensen kunnen zo veel meer regie over hun gezondheid in eigen hand nemen. Hiermee stond hij aan de wieg van de oprichting van Voeding Leeft en was hij nog altijd een bestuurslid.

Op 28 december van dit jaar zou het 10 jaar geleden zijn dat een medisch fysioloog, een bedrijfseconoom en een huisarts (Peter Voshol, Martijn van Beek en Albert van der Velde) de fundering legden van Voeding Leeft. Een volle dag brachten zij toen door in Albert’s inspirerende spreekkamer. Ze kenden elkaar nauwelijks, maar ergens gebeurde er iets tussen deze mannen. Mannen vanuit een zeer verschillende achtergrond. Allen echter met eenzelfde zielsbestemming, zo leek het: de wereld op een liefdevolle, oordeelvrije manier bewust maken van de enorme kracht van voeding door het iedereen die er voor open staat intens te laten ervaren. Hierbij moest het nadrukkelijk om meer dan eten gaan. Juist ook mentale, emotionele en spirituele voeding was van belang. En wel zo dat de mens er beter van zou worden, met geen of in ieder geval minder dagelijkse medicijnen. Dat was de droom. ‘Geitenwollensokkenpraat’ was dat in de tijdsgeest van toen. Ook voor een holistische kijk op de mens leek toen nog weinig ruimte in de reguliere zorg. Voor Albert niet. Hij had het gevoel eindelijk thuis te komen. Na 25 jaar zelfstandig huisarts te zijn geweest met een overvolle praktijk in Haarlem aan huis, vond hij eindelijk serieuze medestanders die vanuit hun eigen expertise ook zielsgraag de hemel wilden bestormen. Met de voeten op de grond en de handen uit de mouwen. Met de wetenschap als basis en het gezond verstand voorop. Daarbij was genieten van het leven een basishouding: lachen, dansen en lekker eten met een goed glas wijn.

De 3 hemelbestormers hadden elkaar helemaal gevonden voor het 2e deel van hun loopbaan. Er kwamen in de jaren erna vele hemelbestormers bij. Er ontstonden vanuit de passie en gezamenlijke missie ondertussen ook dierbare vriendschappen met bijbehorende bijzondere gesprekken. Gesprekken die al snel veel dieper gingen dan alleen over de plannen met Voeding Leeft. Ze gingen over de kleine en ook de grote levensvragen, tot en met gesprekken over de dood en wat er dan daarna zou zijn. Albert had daar een heel duidelijk beeld bij. ‘Als het tijd voor het licht is dan is het tijd. Zorg dat je je leven ten volste geleefd hebt.’ Het is net alsof hij zich daar de laatste maanden al op aan het voorbereiden was. Dus toen zijn arts onlangs zei dat hij nog kort te leven had, was het voor Albert helder. Hij ging naar huis, pakte zijn symbolische koffers (of ontdeed zich juist van zijn bagage) en ging definitief op zijn laatste reis.

Bij Albert kon je letterlijk altijd terecht. En andersom kon hij je bellen en vroeg dan heel bescheiden: “Heb je even een tel?” Terwijl je vaak juist omgekeerd dacht: “wat fijn dat jij even tijd hebt…” Het was vooral heerlijk om echt bij hem te zijn, alleen al in zijn aanwezigheid. In zijn droomhuis, midden in Haarlem, met een paradijselijke tuin. Vooral ook was een bepaalde sereniteit in zijn huis echt voelbaar. Het was de perfecte bodem om met elkaar niet alleen tot Voeding Leeft te komen maar ook tot Keer Diabetes2 Om in 2013, het eerste Arts en Voeding Congres in 2012 (nu Arts en Leefstijl Congres), de leergang voor diëtisten en de basis van onze andere programma’s. Vanuit die bodem zijn er vele mensen geïnspireerd geraakt in een andere manier van leven.

Waar de 3 mannen al in 2010 over spraken, is hij nu letterlijk aan het doen: de hemel bestormen. Dag lieve Albert, heb het fijn daar en hou een plekje voor ons vrij! Tot die tijd bestormen wij de hemel hier op aarde en gaan we door met jouw en ons levenswerk. In ons werk leef jij voort. Dankbaar zijn wij dat jij bij ons was. En voor altijd bent.