9 op de 10
deelnemers heeft verbeterde bloedwaarden en/of bouwt medicatie af
Ontdek de symptomen, oorzaken en manieren om diabetes type 2 om te keren
Diabetes type 2, of suikerziekte, is een veelvoorkomende chronische aandoening, waarbij je lichaam niet meer goed reageert op insuline, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het regelen van je bloedsuikerspiegel. Insuline is eigenlijk een soort sleutel die de celdeuren opent, zodat glucose (suiker) naar binnen kan gaan en energie kan geven. Bij diabetes type 2 worden je cellen ongevoelig voor insuline. Glucose hoopt zich dan op in je bloed, met een te hoge bloedsuikerspiegel tot gevolg. Dit kan op de langere termijn gezondheidsproblemen veroorzaken als het onbehandeld blijft. Het goede nieuws is dat je met de juiste leefstijlveranderingen diabetes type 2 kunt omkeren of onder controle kunt houden. Lees verder om te weten hoe je dat kunt doen.
Het herkennen van de symptomen (klachten) van diabetes type 2 is de eerste stap naar een gezonder leven. Wat kun je merken als je diabetes type 2 hebt?
Veel dorst hebben
Vaak moeten plassen
Moeheid of weinig energieverlies
Wazig zien of dubbel zien
Langzaam genezende wondjes
Onverklaarbaar gewichtsverlies
Ontstekingen die vaak terugkomen (zoals blaasontsteking)
Diabetes type 2 ontstaat vaak door een combinatie van genen en leefstijlfactoren.
De belangrijkste oorzaken zijn:
Overgewicht en obesitas
Ongezonde voeding
Weinig beweging
Roken
Oudere leeftijd
Familiegeschiedenis van diabetes type 2
Het omkeren van diabetes type 2 is mogelijk met de juiste aanpak. Een ongezonde leefstijl en overgewicht spelen een grote rol in het ontstaan en het verloop van diabetes type 2. Door je leefstijl aan te passen, kun je je gezondheid verbeteren. Het leefstijlprogramma Keer Diabetes2 Om is hier speciaal voor ontwikkeld.
Samen met een groep mede-deelnemers en onder professionele begeleiding van een verpleegkundige, diëtist en coach gaan deelnemers twee jaar aan de slag met hun leefstijl. Zij leren tijdens het programma zelf te ervaren wat voor hen werkt op het gebied van vier pijlers: voeding, beweging, ontspanning en slaap. Als gevolg hiervan kunnen veel deelnemers het gebruik van diabetesmedicatie voorkomen of afbouwen, verantwoord afvallen, krijgen zij meer energie en betere bloedwaarden (HbA1c, nuchter glucose).
Er bestaan twee programma’s: Keer Diabetes2 Om GLI en Keer Diabetes2 Om Plus. Het medisch team van Keer Diabetes2 Om beoordeelt aan de hand van jouw inschrijving en medicatiegebruik welk programma het meest geschikt is voor jou.
Benieuwd naar hoe een programmadag van van Keer Diabetes2 Om er in de praktijk uitziet? In deze video geven we je een inkijkje in de start tweedaagse van Keer Diabetes2 Om Plus in Austerlitz, omgeving Utrecht. In de video zie je welke activiteiten er plaatsvinden op een programmadag, hoe de locatie eruit ziet en welke lekkere gerechten er op het menu staan. Klik op de afbeelding om de video te starten.
deelnemers heeft verbeterde bloedwaarden en/of bouwt medicatie af
is de gemiddelde beoordeling van deelnemers over het programma
zijn deelnemers nog gemiddeld aan gewicht verloren na twee jaar
Vanaf 1 januari 2024 wordt deelname aan Keer Diabetes2 Om GLI vergoed vanuit het basispakket. Dit gaat niet ten koste van het eigen risico. Deelname is dus gratis.
Heb je vragen? Bel ons op: 020 – 22 17 906.
Klaar met steeds moe zijn, overgewicht en een vermoeid lijf? Al meer dan 5.000 mensen hebben met Keer Diabetes2 Om hun leefstijl aangepast. Doe de zelftest en kijk wat het programma voor jou kan betekenen.
Er bestaan twee Keer Diabetes2 Om programma’s: GLI en Plus. Het GLI programma is voor een andere doelgroep dan het Plus programma. Het GLI programma is voor mensen met prediabetes of diabetes type 2 die nog geen diabetesmedicatie, alleen metformine en/of een DPP4-remmer en/of GLP 1-remmer gebruiken. Dit programma is helemaal digitaal. Het Plus programma is voor mensen met diabetes type 2 die meer diabetesmedicatie gebruiken, zoals SU-derivaten en/of insuline. Om ervoor te zorgen dat medicatie veilig kan worden afgebouwd, is er binnen het Plus programma intensievere begeleiding en vinden sommige programmadagen op locatie plaats.
Als jouw inschrijving compleet is, beoordeelt ons medisch team welk programma (Keer Diabetes2 Om GLI of Plus) het meest geschikt is voor jouw situatie. De keuze wordt door het medisch team gemaakt en de medische veiligheid staat hierbij voorop.
In veel gevallen is diabetes type 2 (deels) omkeerbaar. Door de juiste leefstijl kan het lichaam beter reageren op de signalen van insuline, een belangrijk hormoon bij diabetes type 2. Als insuline beter werkt, kan de bloedsuiker beter onder controle worden gehouden. Veel verschillende dingen hebben invloed op de werking van insuline en in hoeverre dit verbeterd kan worden. Dit verschilt per persoon. Daarom kunnen we van tevoren niet met zekerheid zeggen of in jouw geval diabetes ook omkeerbaar is. Wel levert een gezondere leefstijl voor iedereen gezondheidswinst op. Het is daarom altijd de moeite waard om mee te doen!
Voor de start
Bij het GLI programma wordt vooraf vaak geen medicatie afgebouwd. Bij het Plus programma vragen we je soms al te stoppen of minderen met bepaalde medicatie, omdat we tijdens de start-tweedaagse meteen beginnen met koolhydraatbeperking. Er wordt geen medicatie afgebouwd wanneer dit onverantwoord is op basis van de huidige medische situatie.
Tijdens het programma
Diabetesmedicatie wordt stap voor stap afgebouwd door de verpleegkundige en in samenwerking met jouw eigen zorgverlener. Er wordt goed gekeken naar het huidige medicatiegebruik en hoe dit verantwoord afgebouwd kan worden. Er wordt voor de medicatieafbouw gebruikgemaakt van een afbouwprotocol.
Vanaf 1 januari 2024 wordt deelname aan Keer Diabetes2 Om GLI en Plus vergoed vanuit het basispakket. Dit gaat niet ten koste van het eigen risico. Als jouw verzekeraar geen contract heeft met Keer Diabetes2 Om, kan het zijn dat je een deel van de kosten (maximaal 25%) zelf moet betalen. Dit is alleen het geval bij Keer Diabetes2 Om Plus. Neem contact op met jouw verzekeraar om dit te controleren. Twijfel je of heb je vragen? Mail naar info@voedingleeft.nl of bel ons op: 020 – 22 17 906.
Eén van de uitgangspunten van Keer Diabetes2 Om is een veilige en verantwoorde samenwerking met de eigen behandelend arts. De behandelend arts zal gedurende het programma hoofdbehandelaar blijven. Omdat hij/zij hoofdbehandelaar blijft is het van belang met elkaar af te stemmen bij medicatiewijzigingen. Daarnaast wordt de arts op de hoogte gehouden van jouw voortgang binnen Keer Diabetes2 Om.
Eet je vegetarisch, dan is deelname aan het Keer Diabetes2 Om programma mogelijk. Vegetarische alternatieven zijn opgenomen binnen de recepten van het programma. Bij een veganistische leefstijl (waarbij helemaal geen dierlijke producten worden gegeten) is deelname niet mogelijk.
Onze voedingsadviezen zijn gebaseerd op de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes 2020. Alle adviezen zijn conform deze richtlijn en tevens beoordeeld en doorgerekend door onze voedingsdeskundigen.
Het programma Keer Diabetes2 Om is ontwikkeld door Stichting Voeding Leeft. Voeding Leeft is in 2011 opgericht en ontwikkelt leefstijlprogramma’s en -behandelingen voor mensen die hun gezondheid willen verbeteren. Dit doen zij samen met wetenschappers, artsen en andere professionals. Er zijn pilots en programma’s ontwikkeld voor onder andere: MS, IBD, reuma en diabetes type 2. In alle programma’s wordt er naast voeding ook aandacht besteed aan andere belangrijke leefstijlfactoren, zoals ontspanning, beweging en slaap.
Je kunt op verschillende manieren contact met ons opnemen. Je kunt ons bereiken per mail (info@keerdiabetesom.nl) of telefoon (020-2217906). Keer Diabetes2 Om is bereikbaar op werkdagen van 09.00 – 17.00 uur.