Amy

"Ik heb mogen leren en ervaren dat geen enkel proces er hetzelfde uitziet en dat ieder op zijn eigen tempo ontwikkelt."

Amy Blaauw

"Voordat ik in 2022 mijn diagnose kreeg (ik was toen 29 jaar) had ik al meerdere jaren last van klachten, die ik los van elkaar zag. Droge ogen, wazig zien, ernstige parodontitis (tandvleesontsteking), veel dorst en op de yogamat kwam ik niet tot rust, maar deed juist alles zeer. Ook viel het me op dat ik soms zulke gekke pijn(scheuten) in mijn voeten had. Ondertussen viel ik beetje bij beetje af. Ik nam het allemaal waar, maar zag er geen samenhang in. Ik dacht gewoon een moeilijk lijf te hebben. Ik googelde wel eens op de klachten en zag dan ‘diabetes type 2’ wel voorbij komen, maar wuifde dat ook weer weg; dat was een ‘ouderdomsziekte’. Tot ik in één week meerdere afspraken had voor mijn klachten, maar niemand me echt duidelijkheid kon geven. Na weer een avond ‘googelen’ bleef diabetes voorbij komen. Aan een collega met medische kennis vroeg ik of zij meer wist van diabetes type 2. Na dit gesprek bleef het toch door mijn hoofd spoken. Huisarts gebeld, afspraak gemaakt en voor ik het wist keek de huisarts geschokt naar mijn waarde. Hij zei letterlijk: ‘Oei! Dat is wel een hele hoge waarde, je hebt diabetes!’. Maar diabetes type 2 is om te keren was zijn boodschap en hij wees mij op het Keer Diabetes2 Om programma.

Nou, dat ging ik toch echt niet doen!? En een programma om je leefstijl aan te passen? Dat kan ik toch echt zelf wel? Ik heb het toen eerst een aantal maanden zelf geprobeerd: naar de diëtist, heel veel lezen en leren over diabetes type 2, meer proberen te wandelen en regelmatig afspraken met de praktijkondersteuner. Ook maakte ik gebruik van een glucosesensor, dit heeft mij veel inzicht gegeven. Mijn waarden werden beter, maar mijn lat lag hoog. Diabetes type 2 was immers om te keren, toch? Ik vond het heel moeilijk om een nieuwe levensstijl vol te houden. Het ene moment hield ik me strikt aan alle adviezen over voeding en beweging, het volgende moment nam ik het allemaal niet zo nauw en keek ik nergens naar. Ik had een stok achter de deur nodig. Ik zag dat het Keer Diabetes2 Om GLI programma vanaf 2023 vergoed zou worden door de verzekering en heb me meteen aangemeld.

En daar zat ik even later, tussen een gevarieerde groep mensen die allemaal als doel hadden om hun (pre)diabetes type 2 aan te pakken. Ik wist al veel over diabetes type 2, maar het programma heeft mij nieuwe inzichten gegeven. Je krijgt meer achtergrond informatie over diabetes type 2, praktische tips over de pijlers van leefstijl en het horen van ervaringen en het kunnen delen van je eigen ervaring is heel waardevol. Eigen regie staat hierbij centraal. Je staat zelf aan het roer en ieder doet mee op zijn eigen tempo. Ik heb mogen leren en ervaren dat geen enkel proces er hetzelfde uitziet en dat ieder op zijn eigen tempo ontwikkelt. Ik heb zeker nog stappen te zetten, ik ben er nog niet, maar meedoen aan Keer Diabetes2 Om kan ik zeker aanraden! Het helpt in het proces van bewustwording en acceptatie, nadat je de diagnose gekregen hebt. Met alle adviezen kun je gericht aan de slag met jezelf en je diabetes type 2. Elke stap is er één!"

Meer weten over Keer Diabetes2 Om GLI?

Amy is een van onze oud-deelnemers die haar ervaring met Keer Diabetes2 Om GLI deelt tijdens een informatiebijeenkomst. Een oud-deelnemer beantwoordt tijdens zo’n informatiebijeenkomst graag jouw vragen. Daarnaast leer je meer over het belang van leefstijl bij diabetes type 2 en de inhoud van het programma Keer Diabetes2 Om GLI. Informatiebijeenkomsten zijn gratis bij te wonen en altijd van 19:00 - 20:00 uur op een doordeweeks avond.