Anne

"Ik voel me fitter als voorheen en geniet dan ook met volle teugen van mijn pensioen!"

Anne

"In 2002 werd bij mij diabetes type 2 geconstateerd door de internist. Ik was daar onder controle nadat ik in 2000 behoorlijk ziek ben geweest: Sarcoïdose (in de volksmond Besnier-Boeck), een auto-immuunziekte vergelijkbaar met de ziekte van Pfeiffer. Na mijn 2e jaarlijkse controle wees de internist mij erop dat mijn glucose voor de tweede achtereenvolgende keer te hoog was. Hij verwees me door naar de huisarts. Na nog wat bloedonderzoeken werd inderdaad de diagnose diabetes type 2 vastgesteld. Ik wist destijds niet beter dan dat dat een ‘vonnis’ was voor de rest van mijn leven. Ik kreeg metformine voorgeschreven en stelde me erop in dat ik die pillen voor de rest van mijn leven zou moeten slikken. De 500mg die ik destijds slikte was niet voldoende om de glucosewaarde naar een normaal te brengen en dus werd de dosering hoger: 1000mg, 2000 mg samen met inmiddels ook symfastatine en uiteindelijk zelfs 3000mg. Dat is het maximum dus mijn vooruitzicht was dat ik insuline zou moeten spuiten, iets wat ik graag wilde vermijden.

In 2019 hoorde ik van een bijeenkomst van Keer Diabetes 2 Om in de puddingfabriek in Groningen. Ik ben daar naar toe geweest en was zeer onder de indruk van het verhaal van Han. Ik heb me een dag later aangemeld als deelnemer en direct ook een afspraak gemaakt met mijn praktijkbegeleidster om samen de aanmelding definitief te maken. In april kreeg ik te horen dat ik was toegelaten. En toen kwam Corona… We hebben nog een eerste fysieke sessie van 2 dagen gehad in Heerhugowaard, echter met de nodige beperkingen: niet samen koken, geen overnachting, een kleinere groep en eenrichtingsverkeer op de locatie. Daarna werden de regels nog strenger en waren groepssessies niet langer mogelijk. De rest van het traject is via Zoom-sessies verlopen, wat overigens ook prima werkte. Tijdens de eerste 2 dagen mocht ik gelijk mijn medicatie halveren, wat enorm motiverend werkte! De informatie die tijdens de sessies werd gegeven was erg verhelderend! Zo leer je o.a. wat er in je lijf gebeurt als je diabetes hebt, zodat je daarna begrijpt waarom het is zoals het is. Ook het leren lezen van etiketten op producten was voor mij erg belangrijk: zo leer je dat er wel 20 of 30 benamingen voor suiker zijn en ook dat je met name op de koolhydraten moet letten en niet alleen op de suikers. Die kennis pas ik nu toe op recepten uit de boekjes van de Jumbo, Albert Hein en Plus: daar staan lekkere recepten in maar die zijn niet geschikt voor mensen met diabetes. Ik probeer te achterhalen waar de koolhydraten in zitten en probeer dat ingrediënt te vervangen door een koolhydraatarme variant. En dat lukt steeds beter! Lekker eten is belangrijk maar wel verantwoord lekker eten!

We hebben veel kookboeken gekocht met koolhydraatarme recepten, maar die zijn erg eenzijdig: veel kip, bloemkoolrijst, ei en kaas. We eten nu erg gevarieerd: groente van het seizoen, een lekker stukje vlees maar geen aardappelen (al eet mijn vrouw die wel). Verder geen pasta, rijst of graanproducten (al ik eet ik dagelijks wel twee sneetjes koolhydraatarm brood). Aardappelen worden soms vervangen door pompoenblokjes (met name in een stoofpotje) en rijst door bloemkoolrijst (nasi). In het begin aten we best wel regelmatig bloemkoolrijst, nu bijna nooit meer. Ik eet veel meer groente dan voorheen: zo’n 300 gram per dag. Verder maak ik in het weekend een pan soep waar ik elke dag tijdens de lunch een kop van neem: nog meer groente.

Ik loop 4 tot 5 keer per week, vrijwel altijd direct als ik uit bed kom en in ieder geval voor het ontbijt. Aanvankelijk liep ik een half uurtje maar inmiddels is dat al anderhalf uur geworden. In die tijd loop ik zo’n 8 tot 9 kilometer. Ik vind het heerlijk om ’s morgens vroeg, luisterend naar muziek op mijn koptelefoon, in alle rust een stuk te wandelen, het is bijna een verslaving geworden. Mijn outdoor horloge/stappenteller is daarbij mijn beste vriend! Ik loop ook wandeltochten samen met onze jongste dochter.

Sinds 2020 gebruik ik geen medicijnen meer. Ik sta uiteraard nog wel onder controle bij mijn praktijkbegeleidster. Ik prik ook nog met enige regelmaat om mijn glucose te meten, met name als ik iets heb gegeten waarvan ik wil weten welke invloed dat heeft op mijn suikerspiegel. Want ja, ik zondig heus ook wel eens een enkele keer…. Ik voel me fitter als voorheen en geniet dan ook met volle teugen van mijn pensioen! Mijn advies aan potentiële deelnemers: ga ervoor! Neem de regie over je eigen leven en zorg ervoor dat je fit(ter) wordt. Probeer van de medicijnen af te komen. Het is prima te doen als is het soms ook best wel eens lastig om op een feestje of verjaardag het stukje gebak te moeten afslaan. Het begin is het lastigst: als je eenmaal routine hebt opgebouwd wordt het echt steeds gemakkelijker! Doorzetten dus