Judith

"Ik ben er nog niet, maar ik ben wel op de goede weg. Ik voel mij goed! Zonder insuline, nog wel met tabletten. Maar die bouwen we ook af."

Judith_Boxtel

"Ik ben 23 januari 2023 gestart met het Keer Diabetes2 Om programma in Boxtel. Dit was op advies van mijn verpleegkundige, omdat ik zelf al wel bezig was met koolhydraatarm eten, maar naar mijn gevoel niet veel veranderde. Sinds 2004 is bij mij diabetes type 2 geconstateerd en sinds 2011 ben ik begonnen met het spuiten van insuline. Door het gebruik van de insuline was het gemakkelijker om wat te snoepen, want dat spuit je dan toch weer bij. Daardoor kreeg ik veel te vaak hypo's en ik voelde me er niet beter door. Ik was veel meer vermoeid, ging meer bankhangen, enz. 

Daarom heb ik me aangemeld voor het programma Keer Diabetes2 Om. Ik kwam bij een hele leuke groep in Boxtel terecht. Voor de eerste dag begon, moest ik de dag van tevoren al een stuk minder insuline spuiten en op de dag zelf helemaal niets van de kortwerkende insuline. Ik spoot alleen de langwerkende, maar ook minimaal. Dat was voor mij een gekke ervaring om geen kortwerkende insuline (3x per dag) meer te spuiten. De langwerkende insuline voor de nacht heb ik ook afgebouwd en nu gebruik ik helemaal niets meer.

Mijn motivatie tot deelname was om meer te bewegen en anders te eten. Bijvoorbeeld geen sneetjes brood mee naar het werk, maar vezelrijke of lijnzaad crackers. Ik ben doordeweeks heel streng voor mijzelf. Ik eet veel groente en zoek veel leuke afwisselende recepten op internet of zie op de online community lekkere recepten die ik uitprint. Ik drink geen frisdrank meer, alleen maar water. Met verjaardagen laat ik alle taartjes voorbij gaan. Mensen weten al dat ik niets snoep en alleen stukjes kaas of groenten mag hebben, en daar zorgen ze al voor! Ook in het weekend maak ik koolhydraatarme recepten klaar, en mijn vriend kookt en eet gewoon lekker mee. Soms in de weekenden of in de avond eet ik nog weleens iets lekkers tussendoor (chips, nootjes of een stukje kaas). Tussen de middag en ‘s avonds voor het eten ben ik veel gaan wandelen, door weer en wind. Door het vele wandelen heb ik mijzelf mooie wandelschoenen aangeschaft, en een smartwatch waarop ik kan zien wat mijn hartslag is, mijn loopafstand en de stappen die ik zet. Dat motiveert.

Ik ben in de tussentijd al meer dan 20 kg kwijtgeraakt en in de buikomvang 24 cm. Ik blijf gewoon zo doorgaan, het bevalt mij goed. Ik heb al nieuwe kleding moeten aanschaffen, en door de vele complimenten geeft het mij ook een motivatie om door te gaan. Tijdens de sessies van Keer Diabetes2 Om Plus kreeg je veel informatie over je voeding, beweging en het omgaan met jezelf. Luisteren naar je lichaam is zo belangrijk. Ook de groep die we hadden was erg fijn, de deelnemers en de begeleiders. Daarom hebben we ook een Whatsapp groep aangemaakt.

Ieder ander die het net als ik eerst heerlijk vond om op de bank te hangen na het werk: Kom er vanaf. Laat die tv uit, ga eerst wandelen of andere bezigheden. Al regent het buiten, neem een paraplu mee en geniet van de frisheid van buiten. Dat maakt je koppie leeg. Ik heb mijn conditie ermee op peil gebracht. Ik ben er nog niet, maar ik ben wel op de goede weg. Ik voel mij goed! Zonder insuline, nog wel met tabletten. Maar die bouwen we ook af."