Diabetes type 2, een ziekte die vroeger vooral geassocieerd werd met ouderen (ook wel ouderdomssuiker genoemd), duikt nu ook steeds vaker op bij jongeren. Artsen luidden eind vorig jaar de noodklok, omdat het toenemend aantal jongeren dat met diabetes type 2 te maken krijgt snel lijkt toe te nemen. Hoe kan dat en wat kunnen we hier aan doen? Steeds meer jongeren hebben een ongezonde leefstijl
Er zijn verschillende oorzaken van de toename van diabetes type 2 bij jongeren. Een ongezond voedingspatroon is één van de belangrijkste. Ultrabewerkte producten zoals fastfood, kant-en-klaarmaaltijden, frisdranken en suiker worden (te) veel gegeten en onbewerkte producten zoals groente en fruit, noten en zaden en peulvruchten te weinig. Dit kan leiden tot overgewicht. In Nederland heeft ongeveer 13,7% van de jongeren tussen 16 en 20 jaar matig overgewicht, en 3,7% ernstig overgewicht.
Naast ongezonde voeding speelt een gebrek aan beweging een cruciale rol. We zitten te veel! Jongeren brengen steeds meer tijd door achter schermen en steeds minder met sporten, buitenspelen en andere vormen van lichaamsbeweging. Dit tekort aan beweging, samen met slecht slapen en (te) veel stress kan het lichaam ontregelen en de bloedsuikerspiegel langzaam maar zeker doen toenemen.
Wat is belangrijker: erfelijkheid of leefstijl?
Erfelijkheid speelt ook een rol bij de ontwikkeling van diabetes type 2. Als je ouders of andere familieleden de ziekte hebben, is de kans groter dat je deze ook krijgt, namelijk: tien tot twintig procent groter. Dit betekent echter niet dat je sowieso diabetes krijgt met erfelijke aanleg, of dat je het niet krijgt als niemand van jouw familieleden het heeft. Een ongezonde leefstijl is nog steeds de grootste risicofactor voor het ontwikkelen van diabetes type 2. Door bewuste keuzes te maken op het gebied van voeding en beweging, en prioriteit te geven aan slaap en ontspanning, kun je zelfhet risico verlagen.
Amy kreeg op haar 29e diabetes type 2 en deed mee aan Keer Diabetes2 Om
Amy kreeg op haar 29e de diagnose diabetes type 2 en deed mee aan Keer Diabetes 2 Om. Amy: "Voordat ik de diagnose kreeg had ik al meerdere jaren last van klachten, die ik los van elkaar zag. Droge ogen, wazig zien, ernstige parodontitis (tandvleesontsteking), veel dorst en op de yogamat kwam ik niet tot rust, maar deed juist alles zeer. [..] Ik googelde wel eens op de klachten en zag dan ‘diabetes type 2’ wel voorbij komen, maar wuifde dat ook weer weg; dat was een ‘ouderdomsziekte’. [..] Aan een collega met medische kennis vroeg ik of zij meer wist van diabetes type 2. Na dit gesprek bleef het toch door mijn hoofd spoken. Huisarts gebeld, afspraak gemaakt en voor ik het wist keek de huisarts geschokt naar mijn waarde. Hij zei letterlijk: ‘Oei! Dat is wel een hele hoge waarde, je hebt diabetes!’ Maar diabetes type 2 is om te keren, was zijn boodschap, en hij wees mij op het Keer Diabetes2 Om programma.
Nou, dat ging ik toch echt niet doen!?Dat kan ik toch zelf wel? Ik heb het toen eerst een aantal maanden zelf geprobeerd. [..]. Mijn waarden werden beter, maar mijn lat lag hoog. [..] Ik vond het heel moeilijk om een nieuwe levensstijl vol te houden. Het ene moment hield ik me strikt aan alle adviezen over voeding en beweging, het volgende moment nam ik het allemaal niet zo nauw en keek ik nergens naar. Ik had een stok achter de deur nodig en meldde me aan voor Keer Diabetes2 Om.”
Benieuwd naar haar hele verhaal? Je leest het hier: https://voedingleeft.nl/keer-diabetes-om/uitgelicht/referenties/amy
Bronnen cijfers diabetes/overgewicht jongeren: https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/diabetes-in-het-algemeen/diabetes-in-cijfers#:~:text=In%20de%20leeftijdsgroep%20van%2020,erfelijkheid%20en%20obesitas%20een%20rol.
https://www.nji.nl/cijfers/overgewicht#:~:text=Het%20percentage%20kinderen%20en%20jongeren%20met%20matig%20overgewicht%20is%20in,procent%20naar%2013%2C7%20procent.