Blog Keer Diabetes Om

Welk fruit kan ik het beste eten als ik diabetes type 2 heb?

Fruit bevat van nature fructose, een fruitsuiker die je bloedsuikerspiegel kan laten stijgen. Sommige fruitsoorten bevatten meer fructose dan andere en hebben dus een grotere impact op je bloedsuikerspiegel. Bij diabetes type 2 is het verstandig om voor fruit te kiezen met relatief minder fructose, zodat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt. Je hoeft fruit dus zeker niet te laten staan! Hieronder vertellen we je welke fruitsoorten geschikt zijn.  

Geschikte fruitsoorten

  • Bessen: frambozen, aardbeien, blauwe bessen, bramen, kruisbessen

  • Steenfruit: perziken, nectarines, abrikozen, pruimen

  • Citrusfruit: sinaasappels, grapefruits, mandarijnen, pompelmoes

  • Appels en peren

  • Kiwi's

Tip: Combineer fruit met eiwitten en/of vetten om de bloedsuikerstijging te vertragen. Denk aan yoghurt, kwark, noten of zaden. Dan worden de suikers uit het fruit minder snel opgenomen en heb je een minder hoge bloedsuikerpiek. Of eet een portie fruit na je maaltijd. Ook dan hebben de suikers uit fruit een minder groot effect op je bloedsuikerspiegel. Welk fruit laat je liever staan? 

Tropische fruitsoorten zoals watermeloen, ananas, mango en banaan kunnen je bloedsuikerspiegel wél snel laten stijgen. Als je bezig bent met het onder controle krijgen van je bloedsuikerspiegel is het verstandig om voor andere fruitsoorten te kiezen. Ben je hier al wat langer mee bezig en is je suiker beter onder controle? Dan kun je testen wat het eten van dit fruit met je bloedsuikerspiegel doet door je bloedsuiker te meten voor en 1,5-2 uur na de maaltijd. 

Extra tips om een stabiele bloedsuikerspiegel te houden bij het eten van fruit

  • Kies voor vers of diepvries fruit in plaats van blikfruit met toegevoegde suikers

  • Eet fruit met mate: 1-2 stuks per dag is een richtlijn

  • Eet fruit direct na de maaltijd (of verwerk het in je maaltijd) in plaats van los als snack

  • Varieer: wissel af tussen fruitsoorten om  verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen

Ben je op zoek naar recepten met geschikte fruitsoorten? Bestel ons E-book dat vol staat met lekkere recepten! https://voedingleeft.nl/recepten-e-book 

Ook in onze nieuwsbrieven en op sociale media delen we regelmatig lekkere recepten.