Blog Keer Diabetes Om

Wat is diabetes type 2?

Diabetes type 2, of suikerziekte, sluipt als een sluwe vos de moderne samenleving binnen. Steeds meer mensen worden geconfronteerd met deze chronische aandoening, met vervelende gevolgen van dien. Maar wat is diabetes type 2 precies en wat is het verschil met diabetes type 1? In deze blog leggen we het je uit en geven we je tips om diabetes type 2 onder controle te houden.

Verschillende vormen van diabetesWe beginnen met diabetes type 1. Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte, een chronische aandoening, waarbij er een tekort aan insuline is, doordat het lichaam de cellen die normaal gesproken insuline maken onterecht kapot maakt. Op een gegeven moment is het dan nodig om insuline te spuiten, zodat de bloedsuikerspiegel onder controle blijft. Bij diabetes type 2 gebeurt er iets anders. Normaal gesproken zet ons lichaam de voeding die we eten om in energie, met behulp van glucose (suiker) uit ons bloed. Om deze glucose in onze cellen te transporteren, hebben we insuline nodig. Dit hormoon fungeert als een sleutel die de celdeuren opent, zodat glucose naar binnen kan stromen en energie kan leveren. Bij diabetes type 2 hapert dit systeem. Je lichaam maakt te weinig insuline, ofwel je cellen zijn ongevoelig voor insuline geworden. De glucose hoopt zich op in je bloed, met een te hoge bloedsuikerspiegel tot gevolg. Dit geeft problemen op de langere termijn. Denk hierbij aan een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, beroertes, blindheid, nierfalen en voetproblemen.

Prediabetes is een voorstadium van diabetes type 2, waarbij de bloedsuikerspiegel hoger is dan normaal, maar nog niet hoog genoeg is om als diabetes type 2 te worden beschouwd.

Glucsose en insuline in de cel

Diabetes golf

De cijfers zijn alarmerend. Momenteel heeft 1,4 miljoen prediabetes en 1,1 miljoen mensen diabetes type 2. En dat aantal blijft stijgen: per dag komen er 150 bij en per week 1000. De belangrijkste oorzaak van prediabetes en diabetes type 2 is een ongezonde leefstijl en overgewicht. Gelukkig is er hoop! Diabetes type 2 is in veel gevallen omkeerbaar of goed onder controle te houden met een gezonde leefstijl. Dit betekent dat je met de juiste voeding, voldoende beweging, genoeg ontspanning en goede slaap je bloedsuikerspiegel kunt stabiliseren en daarmee ook de kans op negatieve gevolgen van diabetes type 2 verkleinen. 

Voordelen van een gezonde leefstijl bij diabetes type 2:

  • Verlaging/stabilisering van de bloedsuikerspiegel en waar mogelijk medicatie afbouw 

  • Verminderd risico op negatieve gevolgen zoals hart- en vaatziekten, slecht zicht of amputaties

  • Gewichtsverlies

  • Meer energie

  • Betere slaap en herstel 

  • Minder stress

  • Betere stemming

Heb jij prediabetes of diabetes type 2 en wil jij ook met je leefstijl aan de slag? Dan zijn er een aantal mogelijkheden. Bespreek deze met je praktijkondersteuner of andere behandelaar. Leefstijl als medicijn Een van de opties is om mee te doen aan het leefstijlprogramma Keer Diabetes 2 Om. Dit programma wordt vergoed uit de basisverzekering. Bij Keer Diabetes2 Om werken we aan het onder controle krijgen van je diabetes, het afbouwen of voorkomen van diabetes medicatie en vooral: je fitter en energieker voelen! Wil je meer weten over het programma? Schrijf je in voor een informatiebijeenkomst: https://voedingleeft.nl/keer-diabetes-om/ik-heb-diabetes/informatiebijeenkomst