Blog Keer Diabetes Om

4x waarom zelfregie zo belangrijk is

vrouw-lachend-strand-wind

1 Kun jij jezelf op nummer 1 zetten? Veel mensen zien focussen op zichzelf als iets egoïstisch, terwijl dit helemaal niet waar is. Zorg je goed voor jezelf, dan heb je voldoende energie om te zorgen voor een ander. Ook dit is zelfregie. Vaak werkt het andersom en denken we eerste aan een ander en vergeten we ons zelf. Met alle gevolgen van dien. Soms zelfs zo erg dat we zieke worden. Door te focussen op je gezondheid, en wat voor jou werkt, wordt je een gezellig mens, aldus duizenden mensen die jou voorgingen. Daar heb je zelf wat aan en zeker ook je omgeving. Neem bijvoorbeeld een man die steeds op de bank hangt, zichzelf wegcijfert en niet voor zichzelf zorgt. Hij zal een hele andere partner worden wanneer hij de tijd neemt om door de dag beweegoefeningen te doen en te ontbijten met een gerecht waar hij energie van krijgt.

2 Zelfregie vraagt om contact met jezelf en om keuzes maken die voor jou werken. Als je dat niet gewend bent, dan vraagt dat tijd en geduld om daar aandacht aan te besteden. Contact met het lichaam is nodig om te leren ervaren wat wel werkt en wat niet. Vaak is het juist dat contact met het lichaam dat verloren is gegaan, tijdens de ziekte of daarvoor al. In de westerse maatschappij wordt het lichaam vaak verdoofd door diverse middelen en gedrag, waardoor het letterlijk ongevoeliger wordt. Bij Keer Diabetes2 Om keren we ook dat om.

3 Er is niet één heilige graal. Iedereen is anders en voor iedereen werken keuzes anders. Waar de een van hardlopen houdt om te ontspannen, wandelt een ander liever door het bos en maakt een derde een puzzel. Wij reiken mensen de hand om weer te ontdekken en om zichzelf opnieuw uit te vinden.

4 Zelfregie gaat soms tegen de stroom in. Als je andere keuzes maakt, dan heeft dat een ander effect. Dat gaat vrij snel. De omgeving is alleen iets anders gewend. De een zal als supporter optreden, ook zijn er mensen die liever willen dat het bij het oude blijft. Bij Keer Diabetes2 Om leer je om voor je keuze te gaan staan en je uit te spreken naar je omgeving. Dat levert veel op en vaak inspireert het de omgeving juist. De impact die iemand, die zijn leefstijl veranderd heeft, is ongezien vaak enorm.