vrouw-lachend-op-strand

Barbara Kerstens

Blog Voeding Leeft

Blog: Focus

In het Voeding Leeft Café hebben wij het over onderwerpen van alledag. Onderwerpen waar we zelf iets mee hebben en onderwerpen die het uitpluizen waard zijn. Voor onszelf en ons werk, waarin wij anderen aanzetten tot het veranderen van gedrag. Deze keer in de hoofdrol: Focus. Omdat focus in de huidige maatschappij iets is dat aandacht verdient. Verdwalen op social media, terwijl je het echt voorgenomen had om dat even niet te doen, is voor velen een bekend fenomeen.

Focus is de gerichte aandacht op 1 punt. Gefocust zijn betekent niet afgeleid zijn en precies daar aandacht voor hebben waar je aandacht voor wil hebben. Je kunt je bijvoorbeeld focussen op een object of op een taak. Werk je aan een taak, dan is focus helpend om efficiënter te werken met kwaliteit. Daar is genoeg bewijs voor. Maar met altijd gefocust zijn verlies je contact met de omgeving en dat wat er nog meer mogelijk is. Hoe kun je èn gefocust zijn èn af en toe de focus helemaal uit zetten en om je heen kijken?

Aandacht hebben 

voor dat wat je doet 

en waarom je het doet

is een kunst van het 

leven. Kun jij met je 

gedachten daar zijn

waar je zou willen zijn?

Afleiding is de belangrijkste reden om niet te focussen. We worden de hele dag afgeleid, veel door externe prikkels, maar vooral ook veel door onze eigen gedachten, gevoelens of gedrag. To do lijsten schieten langs, mails moeten beantwoord worden, hersenspinsels beknellen ons, gevoelens worden weggedrukt. Als we dat kunnen laten en gerichte aandacht hebben bij waar we ons op willen richten, dan scheelt dat heel veel energie. Het zou het leven rustiger maken en we zijn nog productiever ook. 

Weten wat jou afleidt is een belangrijke eerste stap voor focus. Heb jij helder waar je je aandacht op wil richten of laat je je leiden door de opdrachten van een ander, je agenda of je mail? Neem eens even de tijd om dat te bekijken en stel jezelf de volgende vragen: 

1. Hoeveel ruimte ervaar je om te kunnen focussen op een schaal van 1 tot 10? 

2. Wat is het dat jou afleidt? 

3. Waarom laat je je afleiden? 

Die laatste is interessant en vraagt een eerlijk antwoord, vaak gaat het over goed willen zijn of erkenning. 

Als je dit in kaart hebt, dan is focus een kwestie van plannen en doen. En elke keer dat je afgeleid bent, ga je weer terug naar de focus en daar waar je aandacht voor wil hebben. 

Niet focussen is net zo belangrijk als wel focussen.  

Als je niet op een taak gefocust bent, verbreed je je blik. Daar komen de ideeën. Het geeft je ruimte, doet reflecteren, vergroot je flexibiliteit en veerkracht. De tijd van niets doen wordt vaak ondergewaardeerd, terwijl deze tijd je doet opladen en je een ander perspectief geeft. Hoeveel tijd neem jij voor jezelf om even niet te focussen en ruimte te maken voor jezelf? Stil te staan, te overwegen en te vieren voordat je verder gaat. Het is een belangrijke basis van ons werk.

Focus hebben of bewust even geen focus hebben is een kwestie van balans vinden. Het gaat over Ja zeggen tegen wat je echt wil en heel veel Nee zeggen tegen wat er minder toe doet. Het gaat over keuzes maken en over waarden, urgentie en prioriteit definiëren. 

Adem in, adem uit. En stel jezelf de vraag: Wat wil ik dat vandaag mijn aandacht heeft?