vrouw-lachend-op-strand

Barbara Kerstens

Blog Keer Diabetes Om

De 5 lessen die wij leerden tijdens 10 jaar leefstijlprogramma’s ontwikkelen & uitvoeren

De 5 lessen die wij leerden tijdens 10 jaar leefstijlprogramma’s ontwikkelen & uitvoeren:

  1. Blijf bij jezelf, altijd en overal. Weet waar je goed in bent en wat je belangrijk vindt om te doen. Wat zijn jouw waarden en waarom doe je wat je doet. Bewaak dat en zorg voor jezelf, ook en zelfs als er verleidingen zijn die niet bij je waarden passen. Creëer je eigen voorwaarden zoals jij wilt werken en leven. Dat biedt een mooie basis, ook voor anderen.

  2. Blijf in verwondering. Met een open blik zie je zoveel meer, los van overtuigingen en oordelen − hoe moeilijk soms ook. Blijf kijken met nieuwe ogen en realiseer je dat er altijd meerdere perspectieven zijn. Heb respect, ook voor hetgeen waarvan jij denkt dat veranderd dient te worden

  3. Zet en blijf in beweging. Alleen met actie is er beweging. Met alleen ideeën kom je er niet. Ga, ook als het nog niet perfect is. Doe alles wat je doet stap voor stap en volg het ritme van de natuur.

  4. Zoek de stilte. Reflecteer op wat er werkelijk is en stel je de vraag wat er echt nodig is. Door stilte kun je afstand nemen en echt zien. Wees aanwezig met alles wat er is, ook het ongemak. Zo kom je vaak dichter bij wat je echt nodig hebt.

  5. Heb geduld. Dit is de allermoeilijkste les voor ons. Veranderen gaat niet over één nacht ijs. Ook niet of juist niet in de zorg. Alles wat er nu is, is ooit ergens begonnen en gaat niet in één keer weg.