lachende-vrouw-op-strand-close-up

Lotte Shaffer

Blog Voeding Leeft

Blog van Lotte: Potentie

mensen-kijkend-naar-laptop

Potentie

Afgelopen maand heb ik met mijn collega’s de opleiding tot leefstijlcoach gevolgd. Waar het startte als een vereiste vanuit het zorgsysteem en het behalen van ‘dit vinkje’, ontvouwde het zich tot waanzinnig mooie weken.

Waanzinnig op zoveel vlakken. Allereerst vanwege de groep. Dat ik bijzondere collega’s heb, weet ik al een hele tijd. We kiezen dagelijks voor het volbrengen van een missie, in een wereld waarin deze manier van werken (nog) niet gangbaar is. Om naast deze roeping samen te delen over onze sterke en minder sterke kanten, waar we deze in het leven tegenkomen en hoe we daarmee omgaan, voelt kwetsbaar. Om zo met en door elkaar op een dieper niveau te mogen leren, ervaar ik als uniek.

Waar we iedere dag onze eigen deelnemers begeleiden in het omkeerproces van hun ziekte, was ik zelf ook weer even deelnemer. Zoveel is herkenbaar. Het spartelen, de verwarring en de vele vragen in de beginfase; het ontbreken van houvast bij de start van iets nieuws. Ook het delen van de intrinsieke motivatie om daadwerkelijk ‘in te stappen’, vraagt om het laten zien van kwetsbaarheid. Verhelderend, hoe oncomfortabel ook, om deze wankelingen zelf weer te voelen en een veranderproces nog beter te begrijpen.

En natuurlijk ontkom ik er niet aan om naar mezelf te kijken. De valkuilen, uitdagingen en grootste allergieën kwamen in verschillende theorie modellen helder naar voren. Nooit fijn en lekker om gespiegeld te krijgen, maar de prachtige uitwisselingen en daardoor inzichten hebben me opnieuw veel gebracht. Het blijkt zelfs dat ik momenteel het meest kan leren van mijn jongste collega van 22. Haar sterkste kwaliteit, is dagelijks mijn grootste uitdaging.

En dan op deze laatste lesdag zit ik er vol van. Ik zit vol van de potentie van deze groep mensen. Ik kan er niet bij en al helemaal niet meer omheen. Zóveel potentie, in één organisatie. Hoe deze volledig met elkaar in te zetten is een mooie en grote vraag tegelijk. Één ding weet ik wel: het geheel heeft het behalen van ‘het vinkje’ volledig overstegen. Om dagelijks met deze mensen te mogen werken aan een nieuw zorgsysteem, waarin Leefstijl als medicijn de boventoon voert, raakt me diep. 

Dank jullie!