vrouw-lachend-op-strand

Barbara Kerstens

Blog Keer Diabetes Om

Groei? Blijf bij jezelf

In enkele jaren bouwden wij een organisatie met circa 80 medewerkers, freelancers en begeleiders. Ieder jaar leiden wij nieuwe mensen op om ons netwerk te versterken en de beweging van leefstijl als medicijn te vergroten. Met de komst van een tweede grote verzekeraar en de basisverzekering in zicht, zien wij ook het aantal mensen, dat met ons werkt, groeien.

Dat is goed nieuws voor onze toekomstige deelnemers met een chronische aandoening. Meer energie, minder pillen, meer eigen regie. Voor de maatschappij heeft dat effect op sociaal en economisch vlak. Tel maar uit hoeveel bruto geluk dat oplevert en wat die medicatie aan kosten scheelt.

Wij doen dat om wakker te schudden
Om te inspireren
Om een voorbeeld te zijn
En te laten zien dat het anders kan
En met effect.

Groeien klinkt logisch, het vraagt echter een scherpe focus. Op wie je bent en wat je hier als organisatie en individu te doen hebt. Op wat je waarden zijn, waar je voor staat en op jouw kwaliteit. Toen we jaren terug nog met een handvol gepassioneerden werkten, was dat zo ingewikkeld niet. We hadden dezelfde gedachten, spraken dezelfde taal, hadden aan één blik genoeg, konden elkaar ook op afstand snel vinden. Het had zin als er één harder ging lopen.

Nu is dat anders. Nu dienen die zaken, die toen vanzelfsprekend waren, uitgesproken te worden, uitgeschreven en herhaald. Daar is tijd en aandacht voor nodig, naast de operatie en innovatie. Dat dient geborgd te worden en geleefd.

Wij hebben geleerd om dat te doen. Geleerd inderdaad, want wij gingen van iets dat zo gewoon was naar een andere situatie. Door te ervaren dat dat in een grotere organisatie niet zo werkt en door tegen obstakels en mensen aan te lopen werden wij wijzer, steviger en bewaakten wij onze herkomst en filosofie des te meer.

Bijvoorbeeld dat
Wij denken in mogelijkheden
Ons blijven verwonderen
En dat zelfreflectie ons grootste goed is.

Weten wat ons voedt, vormt de basis van ons werk. Want als wij weten wat ons voedt dan kunnen wij een ander in beweging brengen. Hoe hoger de intelligentie van onze organisatie, des te groter is de impact die we hebben. Een organisatie is een levend organisme en geen statisch geheel. Het klopt als je het voedt. Het stroomt en dat merk je.

Een goede voedingsbodem is voor ons allemaal belangrijk en zeker voor het werk dat wij doen. Daarom besteden we daar veel aandacht aan. Ieder individu in welke rol dan ook leert, groeit en reflecteert. Ook onze selectie en sollicitatie is hierop gericht, zodat wij de juiste mensen, die passen bij de organisatie, aantrekken die hier voor openstaan. In de periode dat mensen bij en met ons werken, hoe kort of lang ook, is er ruimte voor reflectie en groei in en rond het werk. Van binnen naar buiten en van buiten naar binnen. Het is de basis van ons functioneren en staat los van functies en rollen.

Onze organisatie is daarom nog steeds een organisatie met gepassioneerde, kwalitatief hoogwaardige professionals met een hoge mate van zelfreflectie. Daarom blijven wij in staat te bewegen, hebben wij weinig intern geneuzel en kunnen wij ons richten op wat wij te doen hebben. Daardoor veranderen er levens. Niet alleen van onze deelnemers maar ook van de mensen waarmee wij werken.

Ons leiderschap hebben wij gedefinieerd en opgeschreven. We leven het en zijn het voorbeeld. We integreren het in de werving en selectie, opleiding, intervisies, inspiratiesessies, werkoverleggen, trainingen, hardloopwedstrijden, diners. Wij zijn waar we voor staan.

Ons voedend leiderschap heeft elementen van andere vormen van leiderschap, zoals natuurlijk leiderschap, dienend leiderschap. Je zult wellicht zaken herkennen uit de sociale wetenschap of uit boeken, zoals ‘u theorie’ en ‘holacracy’. Bovenal is het iets wat ons gedachtegoed beschrijft en hoe wij naar de wereld kijken.

Omdat niet alleen onze programma’s een ander licht schijnen, maar ook de manier hoe wij ons organiseren, leren en groeien, deel ik onze filosofie graag en schrijf ik in verschillende blogs de onderliggende elementen van ons voedend leiderschap. Voorbeelden voor individu en organisatie geef ik ter inspiratie en voor hen die geïnspireerd willen worden. De volgende blog gaat over succes. Succes kent immers vele vormen.