vrouw-lachend-op-strand

Barbara Kerstens

Blog Voeding Leeft

Veranderen - Hoe doen we dat?

Wij geloven dat veranderen mogelijk is. Niet alleen omdat we het zelf ervaren hebben, maar ook omdat we duizenden deelnemers bij gedragsverandering hebben begeleid. De wetenschap laat het zien. Met die wetenschap als basis, aangevuld met andere bronnen van toonaangevende instituten, maar ook ons gezond verstand en inmiddels jarenlange ervaring werken wij aan duurzame gedragsverandering. Dat doen wij om de kwaliteit van leven van mensen met een chronische aandoening te verbeteren. 

Duurzaam houdt in dat het blijft, dat het voor lange tijd zo is. Dat iets ‘volgehouden’ wordt, ongeacht factoren van buiten die gedrag zouden kunnen beïnvloeden. Leefstijlverandering doe je niet even, dat doe je voor je leven. Dat betekent niet dat je een statische manier van leven aanleert of dat je je leven lang elke dag hetzelfde doet. Je leert te weten wat bij jou past, hoe je lichaam werkt en welke keuzes voor jou werken en welke niet. Als je dat weet en ervaren hebt wat dat oplevert dan zijn die keuzes van alle dag opeens niet zo ingewikkeld meer.

  • Als je weet dat het niet werkt de dag in te haasten, omdat je bloedsuiker omhoog schiet en als je zelf ervaren hebt wat het oplevert als je elke dag 10 minuten de tijd neemt om rustig te ademen voordat je de dag ingaat, dan doe je dat.

  • Als je weet dat je beter slaapt, omdat je na 12 uur geen koffie meer drinkt en als je dat ook ervaren hebt, dan maak je gemakkelijker de keuze om in de middag thee of water te drinken.

  • Als je hebt ervaren dat een vriendschap jou niet voedt of zelfs stress oplevert en dat dat effect heeft op jouw gezondheid, dan is het gemakkelijker de keuze te maken geen aandacht meer in die relatie te stoppen.

  • Als je van anderen gehoord hebt dat je een leuker mens bent als je gezonder leeft en je zelf ook ervaren hebt dat je beter in je vel zit, dan is je motivatie groter om in leefstijl te blijven investeren.

We zeggen niet dat veranderen altijd gemakkelijk is. Ieder mens heeft verschillende redenen voor het gedrag dat hij vertoont, misschien al wel jaren lang. Ook al weet iemand misschien nog zo goed dat het averechts werkt. Ook al zeggen vrienden dat hij ermee op moet houden, omdat hij er niet gezonder op wordt, ook al vertelt de dokter dat de kans op vroeg overlijden toeneemt. Soms is er meer begeleiding nodig om de dagelijkse patronen aan te kijken en te veranderen. Soms is er iets anders nodig.