Huisarts van de toekomst

Huisarts van de toekomst

Huisarts van de toekomst

De frustratie is zichtbaar in hun ogen. Frustratie over de tijd voor aandacht die er niet is, over het systeem, over de marketing van medicijnen. Toch zijn ze positief en gaan ze vastberaden door, omdat ze een missie hebben. Omdat ze zo veel passie hebben om mensen te helpen. Omdat ze vinden dat ze niet voor niets huisarts zijn geworden en dat juist zij, als normale mensen met een gezond verstand, een rol kunnen spelen in verandering. Omdat ze verlangen naar beter. Ook dat is te zien in hun schitterende blik.

Je zal maar huisarts wezen. En niet de tijd hebben om te doen wat je vindt dat je moet doen. Of de middelen moeten voorschrijven waar je niet helemaal in gelooft, omdat je vanbinnen weet dat er vaak ook een andere weg is. De weg die in het begin meer tijd kost, maar op lange termijn zo veel oplevert: regie over eigen leven, kwaliteit en welzijn. Je zal maar huisarts wezen en vinden dat er meer is dan hokjes en pillen. Dat er meer is dan alleen de ziekte en ziekte zo veel meer is dan ziek zijn.

Het gaat in de praktijk van die huisarts over mensen die leven in een stijl die soms niet past. Pleisters plakken heeft geen zin, de kern dient geraakt te worden, daar waar het echt over gaat. Niet tijdelijk of op korte termijn maar voor langer en met resultaat.  De vraag stellen waar de ziekte vandaan komt en wat de betekenis ervan is voor de patiënt als mens.

Dat is een kunst op zich. Zeker als er geen tijd is, of ruimte. ‘We zaaien plantjes in korte ontmoetingen. Het is een kwestie van geduld hebben en aanvoelen wat er op welk moment kan. Vaak komen mensen terug om er meer van te weten en zijn ze dankbaar in de toekomst.’ Bewonderingswaardig dat je dat kunt in de korte 10 minuten, terwijl de wachtkamer vol zit. Meegaan met de gevestigde orde, de wereld van pillen en vluchtigheid zou zo veel gemakkelijker zijn. Maar dat doen deze artsen niet.

Gelukkig is er al veel veranderd. Er is aandacht binnen de wetenschap voor Voeding in de breedste zin en mensen spreken openlijk hun ideeën uit. Niet meer te stoppen. Toch is er genoeg te doen wil dit denken normaal zijn. Het verbinden samen met andere ‘lichtpunten’ is belangrijk. Experimenteren met ideeën en nieuwe initiateven ontwikkelen in het reguliere veld. Omdat alleen zo alleen is, maar ook omdat je samen veel meer slagkracht hebt. Stapje voor stapje verandert zo het paradigma, precies volgende de Theorie U van Otto Scharmer. Je hebt een groot vuur nodig om licht uit te dragen.

Je zal maar huisarts wezen en zo in het leven staan. Je rol pakken, je verantwoordelijkheid zien en denken in mogelijkheden. In een wereld die in beweging is en waar zo veel mensen wat vinden. De huisarts die mensen ziet, die in gezondheid gelooft en die het gedachtegoed verspreidt. Het is de huisarts die zich verbindt met de toekomst. De toekomst waar gezondheid weer normaal is.


Barbara Kerstens
Categorie:

Huisarts van de toekomst

Wat jij kunt doen

Contact Sluit je aan bij het vitale netwerk

Lees meer over hoe voeding leeft

Blog >Wat jij kunt doen