Helder voelen

Helder voelen

Helder voelen

Ik wil mij helder voelen en helder kunnen voelen. Als ik zo de dag kan starten dan heb ik de bewegingsruimte die ik nodig heb om goed te kunnen handelen, ik kan met een open blik naar situaties kijken en kan de goedheid in een situatie zien, ik kan kansen zien, die met open mind oppakken en ik heb energie de dag door. Ik kan drama herkennen en er mogelijkheden tegenover zetten. Vooral sta ik in verbinding met een ander omdat ik verbonden ben met mijzelf. Goedemorgen!

Het liefst zou ik mij zo iedere dag voelen en dat gaat mij best goed af. Daar is onderhoud voor nodig, connectie met de kern en met een doel voor ogen. Zo mediteer ik veel, heb ik iedere ochtend een zelfde ritueel, ben ik veel in de natuur en let ik door de dag op mijn adem en waar ik in mijn hart zit. Klinkt simpel en dat is het ook, met dagelijks ritme en discipline kom je een heel eind.

Voor iedereen is dat onderhoud anders, de een blijft nog even liggen in zijn bed en neemt de dag door, de ander doet yoga-oefeningen en een derde drinkt een kop koffie en doet even helemaal niets. Ieder mens is anders, de behoefte en het verlangen, daar kan niemand een vast schema voor maken. De kern en de hakjes van het schema die zullen niet verschillen. Het is aan een ieder hier zijn eigen manier van te maken.

De een doet dat automatisch
de ander heeft daar hulp bij nodig
een derde is zich er niet van bewust

Je helder voelen staat voor mij gelijk aan fitheid, kwaliteit, volledigheid, acceptatie en schoonheid. Om mij helder te kunnen voelen helpt het als ik ontspannen ben, goed heb geslapen, voldoende beweeg, leef vanuit wie ik ben en als ik het juiste eet. Helderheid gaat voor mij over voeden, dat je tot je neemt wat je voedt. Dat is letterlijk van eten en drinken tot voedende gedachten, boeken en podcasts.

Met eten en drinken heb ik nog wel iets. Ik heb de afgelopen jaren van alles ervaren en ben gekomen tot wat het beste bij mij past. Dat gaat behoorlijk goed. Ik heb geen buikpijnen meer, geen energiedips en kan (nog steeds) heerlijk koken en genieten.

Sinds ik een langere periode geen alcohol heb gedronken ben ik me er van bewust wat er gebeurt als ik een glas wijn drink. In het moment vind ik dat heerlijk, het product vind ik prachtig, de diepe en rijke smaken, de gezelligheid er om heen. Dat voelt enorm rijk. Dat moment duurt echter gemiddeld ca 15 minuten. Hoe meer glazen hoe langer, des te langer ook echter het na effect. Als ik een 1 glas drink dan voel ik het best dat wijn mij in slechts weinig gevallen voedt. Ik word geïrriteerd, slaap slechter, mijn hartslag stijgt, word anders wakker en krijg trek in eten dat ik normaal niet zou nemen.

En toch heb ik mij er nog steeds niet toe bewogen geen alcohol meer te drinken. Waarom niet, omdat ik net als zo velen een hele fijne associatie heb met alcohol. Omdat ik tegelijkertijd een andere associatie heb met niet drinken, omdat ik het af en toe heerlijk vind om dat gevoel van losheid te hebben aangedikt door dat glas en simpelweg, omdat dat gevoel gewoon verslavend is.

Au.
Hoe kan dat nou
als je je er zo van bewust ben
dat je het toch tot je neemt

Dat is iets wat onze deelnemers dagelijks hebben en jij misschien ook herkent. Was het maar zo simpel dat je laat staan waarvan je weet wat niet goed voor je is. In het hoofd weten wij zo veel, in het overgrote deel van ons handelen worden wij niet door dat hoofd maar door ons onbewuste gedreven.

Tijd dus om daar contact mee te maken en daar te herprogrammeren met hoe jij je wil voelen of welk doel jij voor ogen hebt. Als je dat in de ogen kijkt, elke keer als je verleid wordt met wat dan ook, dan is het niet doen een stuk gemakkelijker. Lukt dat een keer niet, wees niet te streng. It is just a practise.

‘Ik wil mij helder voelen’ en heb met dat verlangen al heel wat glazen laten staan.


Barbara Kerstens
Categorie:

Helder voelen

Wat jij kunt doen

Contact Sluit je aan bij het vitale netwerk

Lees meer over hoe voeding leeft

Blog >Wat jij kunt doen