‘Slecht’ voor je

‘Slecht’ voor je

‘Slecht’ voor je

Zitten is slecht voor je, een mobiel naast je bed ook. Het eten van suiker is niet goed en als je niet ademt dan stik je. Veel daarvan is waar. En als je de kranten moet geloven dan kun je bijna niets meer en ga je van leven dood. Dat is ook waar overigens.

Hamburgers eten kun je niet, eieren zijn giftig, in appels zit suiker en als je alleen maar gezond eet dan heb je orthorexia. Elke dag zie je wel een bericht over iets wat je niet moet doen.

Er zijn zoveel waarheden als er onderzoeken zijn en dat zijn er veel. Gelukkig hebben we ook nog zoiets dat heet: gezond verstand. Het moge – vanuit die wijsheid – voor iedereen duidelijk zijn dat als je alleen maar kunstmatig eten eet, dat geen gezondheidswinst oplevert. Net zo goed als wanneer je de hele dag voor de tv zit, je niet veel fitter wordt.

In al die berichten die we dagelijks krijgen, wordt vaak iets vergeten, namelijk dat het om het geheel gaat. Dat goede voeding niet zonder aandacht kan en dat we benen hebben gekregen om te bewegen. Dat het niet oké is om de hele dag te Whatsappen en dat een telefoon naast je bed de focus op slapen vermindert.

Het geheel is alleen wat ingewikkelder te onderzoeken, want welke variabele maakt dat iets wel of niet werkt. Minder interessant ook voor de media, want het geheel kent minder contrasten dan de discussie over de werking van een voedingsstofje dat in tomaat zit bijvoorbeeld.

Het geheel betekent dat je naar een heel leefpatroon kijkt met de onderlinge facetten: eten, bewegen, slapen en ontspanning. Heel simpel gezegd gaat het om alles wat je tot je neemt of inneemt. Van hoe je in de file staat (laat je die over je heenkomen of maak je je druk?) tot het moment dat je gaat slapen (check je op weg naar je bed nog even wat Facebook berichten of lees je een boek?).

Er zijn zoveel mensen die zich expert noemen en weten wat goed voor je is, terwijl er heel veel kennis bij jezelf zit. Jij weet wat jou wel of niet voedt. Jij weet van wie je wel of geen energie krijgt, jij weet wat beweging met je doet en jij weet welk eten jou energiek maakt.

Toch hoor ik vaak dat mensen door de bomen het bos niet meer zien en het dan maar laten. Zonde, want de winst is zo dichtbij. Het is niet de informatie die we nodig hebben, maar het duwtje om het daadwerkelijk te doen. Pik uit alle berichten dat wat jou aanstaat en laat de rest links liggen. En stel je zelf vooral de vraag bij wat je doet of het je voedt. Als je dat weet, dan kun je best wel even zitten, tv-kijken, een avond doorzakken of een hamburger eten, als het in het totaal past. Zo is het leven zo slecht nog niet.

 

Barbara Kerstens, Partner Voeding Leeft


Barbara Kerstens
Categorie:

‘Slecht’ voor je

Wat jij kunt doen

Contact Sluit je aan bij het vitale netwerk

Lees meer over hoe voeding leeft

Blog >Wat jij kunt doen