Ervaren wat eten met je doet

Ervaren wat eten met je doet

Ervaren wat eten met je doet

Vier weken nadat de vraag gesteld was, was haar innerlijke wereld veranderd en had ze een positiever zelfbeeld. Bijzonder als je bedenkt dat een blik in de spiegel voor die tijd een negatieve reactie bij haar opriep. ‘Nooit heb ik mezelf kunnen bewonderen.’ Totdat die vraag werd gesteld: ‘Hoe mooi vind jij jezelf eigenlijk?’

Niet eerder werd met die belangstelling naar haar gekeken, althans zo leek dat voor haar. En nu raakte er iets, waardoor beweging bij haar zelf tot gang kwam. Deze deelnemer van het Voeding Leeft programma voor De ziekte van Crohn & Colitis Ulcerosa kon naar eigen zeggen trots op zich zelf zijn. En dat na vier weken al.

Bijzonder dat 1 vraag een ander zo kan raken. Soms is het de laatste druppel die een radicale verandering te weeg brengt. Soms geeft het opeens nieuwe inzichten die zo logisch zijn. Als je echt onder ogen durft te zien wat er onder je motivatie zit, dan is er veel meer dat speelt. Heel veel kun je in je hoofd wel weten, maar het slaagt alleen als je het met je hart omarmt.

‘Het gaat toch over voeding’, hoor ik een buitenstaander zeggen. Dat is waar, voeding is alleen breder dan alleen eten. Voeding gaat over alles wat jou voedt, dat is eten, maar ook bewegen, slaap en ontsnapping. En verder dan dat gaat voeding over alles wat je tot je neemt, van boeken, nieuws, vrienden tot gedachten. Als je altijd dacht dat je het niet waard bent, hoe zou alleen anders eten je dan verder kunnen helpen?

Wij zien mensen ‘nee’ zeggen tegen wat ze niet meer willen, ‘nee’ tegen gedachten, ‘nee’ tegen vrienden die niet dienen, ‘nee’ tegen slachtofferschap. Deelnemers maken keuzes die voor altijd zijn. En natuurlijk levert dat op. Dat gaat nog verder dan meer energie hebben, beter kunnen slapen en een betere stoelgang hebben. Dat is er ook en dat op zich is fantastisch. Het gaat echter ook over bewuste keuzes maken en ‘ja’ zeggen tegen het leven en wat het met zich meebrengt. ‘Ja’ tegen gezondheid ondanks de ziekte die er is en ‘ja’ tegen het hebben van eigen regie.

Het hangt er van af hoe ver je bent, hoe bewust je bent en hoe open je staat om het vanaf nu anders aan te pakken. Ben je bereid te reflecteren op je eigen gedrag en sta je open om het anders te doen, of blijf je vast in oude denkpatronen, waarin minder mogelijk is dan er eigenlijk zou kunnen. Als je daarin gelooft dan is ook die blik werkelijkheid. Het bewustzijn dat jij degene bent die een keuze kan maken, hoe rot je je ook voelt, dat is belangrijk.

In april was de eerste terugkomdag van ons IBD project. Na vier weken (van de drie maanden) anders eten kwamen de deelnemers weer bijeen. Opvallend was het enthousiasme om met elkaar te willen delen. Maar ook het besef dat dit programma over veel meer gaat dan de recepten volgen. Dat je ondanks een rot ziekte gezondheidswinst kunt voelen.

Wat zit daar achter, als je een periode anders eet, wat levert het op? Probeer het gewoon en ervaar het zelf. Ziek of niet, het levert op, al is het maar klein. Het raakt mij keer op keer dat dit kan. En ik ben inmiddels wel overtuigd. Als je maar het lef hebt om er voor open te staan en zelf leert te ervaren wat voeding met jou doet.


Barbara Kerstens
Categorie:

Ervaren wat eten met je doet

Wat jij kunt doen

Contact Sluit je aan bij het vitale netwerk

Lees meer over hoe voeding leeft

Blog >Wat jij kunt doen