Anders eten bij MS bij Dokters van morgen

Anders eten bij MS bij Dokters van morgen
Gezien bij Dokters van Morgen; het programma Anders eten bij MS? Deelnemers Harrie & Floor vertellen hun verhaal over wat een ander eetpatroon, onbewerkt en gevarieerd, hen bracht. Het merendeel van de deelnemers (600 sinds 2014) die aan het Voeding Leeft programma meedeed heeft minder last van vermoeidheid en ‘brainfog’, verschijnselen die veel bij mensen met Multiple Sclerose (MS) voorkomen. Een bijzonder en opmerkelijk effect dat meer onderzoek verdient. Bekijk dit filmpje voor een impressie van andere kandidaten.
EFFECT VAN VOEDING OP WELBEVINDEN BIJ MS PATIËNTEN
Details maken een wereld van verschil
MS is een ernstig invaliderende ziekte die in de hersenen en het ruggenmerg veel schade aanricht en niet te genezen is. In het TV-programma Dokters van Morgen worden patiënten Floor en Harrie gevolgd gedurende de drie maanden waarin zij deelnemen aan het programma Anders Eten bij MS. Zij geven aan dat het hen een positieve boost geeft voor de kwaliteit van hun dagelijks leven. En dat betekent: genoeg energie om de dag door te komen, een hoofd dat niet langer mistig is, op tijd de wc halen, een paar stappen extra kunnen lopen en rustiger, langer slapen. Het lijken details, maar zij vormen voor mensen met MS een wereld van verschil. Bekijk hier het filmpje waarin deelnemers en professionals dr. Hengstman en prof. dr. Witkamp hun ervaringen delen.
600 patiënten sinds 2016
In 2016 startte het eerste programma Anders Eten bij MS van Voeding Leeft, gefinancierd door Innovatienetwerk (ministerie van Economische Zaken) en stichting MS Anders. Inmiddels hebben zo’n 600 MS-patiënten hieraan deelgenomen. De korte termijn resultaten zijn positief: mensen hebben minder last van vermoeidheid en mist in het hoofd, een betere stoelgang en ervaren een betere kwaliteit van leven.De gezondheidswinst lijkt aan te houden, ook 9 maanden later, zoals het Louis Bolk Instituut heeft gemeten. Meer onderzoek is nodig.
Eetpatroon voor altijd: onbewerkt en gevarieerd
Patiënten gaan drie maanden lang – onder professionele begeleiding – anders eten dan ze gewend zijn. De basis is onbewerkte, gevarieerde voeding, zo min mogelijk fabrieksmatig geproduceerd, geraffineerd of voorbewerkt. Lekker en verzadigend. In het programma is aandacht voor kennis over voeding, het zelf ervaren wat eten met je doet, en het bestendigen van een gedragsverandering in de vorm van een eetpatroon voor altijd in plaats van een tijdelijk dieet dat niet werkt. Het programma is door Voeding Leeft op basis van wetenschappelijke inzichten ontwikkeld. Anne-Marie Ernst, voedingsdeskundige bij Voeding Leeft: ‘We geven mensen praktische kennis en handvatten om te eten wat voor hun lichaam werkt in plaats van dat het tegenwerkt zoals het Westers eetpatroon dat doet. Mensen blijken daar wel bij te varen.’
Aanvulling op de behandeling
Dit programma is ontwikkeld door Voeding Leeft. Het programma beoogt patiënten fysiek en mentaal weerbaarder te maken in combinatie met de reguliere, medische behandeling.
In de huidige behandeling van Multiple Sclerose ligt de focus op het afremmen van het zenuwslopende ziekteproces in de hersenen en het ruggenmerg en op het beperken van symptomatische klachten. Het belang van voeding bij MS is lang onderbelicht gebleven.
Uitbreiding met onderzoek
Wat dit alles betekent voor het ziektebeloop zelf, zal op termijn moeten blijken.
Andere voeding zorgt in veel gevallen voor een lagere intensiteit van MS-gerelateerde klachten en een vermindering van de (extreme) vermoeidheid. Vanwege de korte termijn effecten van het programma en het feit dat voeding in de behandeling van MS is onderbelicht is meer onderzoek gewenst. Voor de financiering hiervan worden op dit moment donateurs geworven en wordt gekeken hoe dit diepgaander wetenschappelijk kan worden onderzocht.
Toenemend aantal patiënten met MS
Er zijn in Nederland ca. 20.000 MS-patiënten. Het aantal neemt wereldwijd toe. De meeste patiënten worden gediagnosticeerd tussen 20 en 40 jaar. De gemiddelde zorgkosten per patiënt lopen momenteel op van € 22.800 tot € 57.500 per jaar. Een ander voedingspatroon kan dit mogelijk beperken.
De reportage in het TV-programma ‘Dokters van Morgen’ van AVROTROS met Antoinette Hertsenberg was dinsdag 15 januari 2019 te zien op NPO 1 om 21.25 uur en is terug te kijken via NPO start.
Marieleen Dekker – Enthoven
Categorie: In het nieuws
