Een gezonde leefstijl kan het herstel van kanker bevorderen. Daarnaast leidt een gezonde leefstijl tot een betere kwaliteit van leven en een lager risico op andere ziekten, zoals hart- en vaatziekten. Ook zijn er aanwijzingen dat de kans dat de kanker terugkomt verlaagd kan worden met een gezonde leefstijl. Voeding Leeft en het Radboudumc hebben samen een leefstijlprogramma opgezet voor mensen die hun behandeling voor kanker hebben afgerond. 

“Met het Beter Gezond programma willen we ‘leefstijl als behandeling’ verankeren in de oncologische ketens. Zo’n kankerspecifiek leefstijlprogramma is landelijk (en misschien wel wereldwijd) uniek.” – Bart Kiemeney, hoogleraar Radboud MC

KWF Kankerbestrijding, de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie, Integraal Kankercentrum Nederland en zorgverzekeraar VGZ hebben hun steun voor het initiatief uitgesproken.

Wat houdt het in?
Het leefstijlprogramma is een online groepsprogramma van 24 maanden, waarvan de eerste 3 maanden het meest intensief zijn. In deze periode krijg je van verschillende professionals handvatten aangereikt om een nieuwe leefstijl eigen te maken. De volgende leefstijlpijlers staan centraal:Voeding, Beweging, Ontspanning en Slaap. 

Je gaat ervaren wat anders eten met je doet. Je gaat 4 weken lang elke dag heerlijke gerechten maken en opeten voor ontbijt, lunch en avondeten. Daarna ga je zelf aan de slag om je eigen menu samen te stellen, volgens de uitgangspunten van het programma. Je gaat niet minder eten of op “dieet” maar juist genoeg en smaakvol. Ook gaan we ons richten op ontspanning en de toepasbaarheid hiervan in je dagelijkse leven. Vier weken lang krijg je elke dag tips en oefeningen. We gaan ook aan de slag en stellen doelen op het gebied van bewegen. Hierbij is het niet nodig om naar de sportschool te gaan, het gaat erom dat je stap voor stap meer gaat bewegen. Tot slot staat slaap op het programma. We nemen je mee in de wondere wereld van slaap en hoe jouw lichaam (nog) beter in slaap kan komen en blijven. 

Het programma bestaat uit online groepsbijeenkomsten en we gebruiken een online platform waar je dagelijks vragen kan stellen, ervaringen kan uitwisselen en veel achtergrondinformatie kan vinden in allerlei vormen zoals blogs, podcasts en filmpjes. Daarna volgt een 21 maanden nazorg traject en blijf je regelmatig bijeenkomen voor meer inspiratie en begeleiding indien gewenst.

Wie kan zich inschrijven?
Helaas kom je op dit moment alleen voor deelname in aanmerking als je darm- of blaaskanker hebt gehad en onder behandeling bent bij een van de deelnemende ziekenhuizen. Als je in aanmerkt komt, krijg je van een brief waarin je wordt uitgenodigd deel te nemen.
We hopen op het leefstijlprogramma termijn, na deze pilot fase, breder beschikbaar te kunnen maken.

Als je bent uitgenodigd door het Radboudumc kun je je inschrijven via de volgende link: https://www.radboudumc.nl/formulieren/aanmeldformulier-leefstijlprogramma-voeding-leeft
We zien jouw inschrijving graag tegemoet!

Meer informatie nodig?De veelgestelde vragen over het programma vind je hier. Als je nog andere vragen hebt over het programma, mail dan naar betergezond@voedingleeft.nl 

Klik hier voor de privacyverklaring om te lezen wat Voeding Leeft met jouw gegevens doet als je meedoet aan het leefstijlprogramma.