Tanja

"Het is een leefstijl. En geen dieet."

Tanja

"Dolgelukkig was ik dat ik op mijn 40e een zoon ter wereld bracht. Tijdens de zwangerschap kreeg ik diabetes type 2, dat was geen prettige ervaring. In de jaren daara wisselde het: soms had ik medicatie nodig, soms niet. Maar zodra er stress was, het overlijden van mijn ouders, verhuziingen, werkdruk, de opvoeding, liep het mis en moest er weer een tablet bij.

In de loop der jaren ging ik van één metformine van 500 mg naar twee tabletten per dag. Na een tijdje bleek dat niet genoeg en kwam er een extra tablet bij. Mijn lichaam protesteerde. Ik had al van alles geprobeerd, maar het ging niet meer. Na opnieuw een verhuizing kwam ik bij een nieuwe praktijkondersteuner, die opnieuw het wiel wilde uitvinden. Voor mij was de maat vol. Ik wilde geen eindeloos gesleutel meer aan medicatie, mijn lijf kon het niet aan.

Ik kwam bij haar binnen met de mededeling dat ze maar een heel goede diëtiste moest zoeken. Maar zij kwam met twee opties: óf beginnen met insuline spuiten, óf meedoen aan Keer Diabetes2 Om. Insuline wilde ik absoluut niet. Een paar jaar eerder was ik al naar een lezing van Keer Diabetes2 Om geweest, maar deelname moest je toen zelf betalen, en dat kon ik toen niet opbrengen. Nu werd het vergoed. Ik dacht: Dan moet het maar…, niet enthousiast, maar ook niet meer bereid om af te wachten..

Gelukkig was er een plaatsje vrij op 22 juli 2024 in Boxtel. Ik had niet veel bedenktijd en heb meteen “JA” gezegd. Maar eerlijk is eerlijk: in de dagen tot aan de start heb ik nog flink gesnoept en enorm veel koolhydraten naar binnen gewerkt. Ja, zo gaat dat soms…  Met lood in mijn schoenen begon ik aan het avontuur. Bij binnenkomst wilde ik een cappuccino en een zoetje, dat was niet slim zeiden ze. Nou, lekker begin, dacht ik, met zwarte koffie.

De groep was in het begin zoekende. Wat mag en kan je verwachten? Er werd al snel veel duidelijk: het ging echt om de mindset. De lunch was heerlijk, de locatie top, het team oké.  

  • Toen kwam de kookworkshop: koken zonder koolhydraten. Ik dacht meteen: Dat is niet te doen! Mijn leven bestond uit brood, pasta en rijst.

  • Drie maaltijden per dag? Ik at er minstens zes – dat leek me afzien.

  • Geen fruit? Alleen aardbeien en blauwe bessen? Ik dacht: Top! Eindelijk iets positiefs, ik geef niks om fruit.

  • Geen suiker én geen suikervervangers? Mijn reactie: Hoe dan?!

NEE dus, ik moest omschakelen en dat ben ik gaan doen. In het begin was het zwaar en moeilijk. Maar ik wilde maar één ding: Een gezonder leven, mijn zoon volwassen zien worden zonder ziektes. Dat was mijn doel.

Gelukkig was ik jaren geleden al gestopt met roken en drinken, omdat ik wist hoe slecht dat was voor mijn suiker.

Het lukt mij om door te gaan. Na vijf weken kreeg ik ineens last van lage waardes: Nuchter rond de 4 en na het eten rond 4,5. Erg laag. Mijn lange termijnwaarde werd geprikt en in overleg met Keer Diabetes2 Om mocht er na zes weken al een tablet metformine van 500 mg af. Ongelofelijk. Eerst zat ik op het randje van insuline spuiten en nu mocht ik al minderen.

De tijd verstreek en ik hield me (meestal) netjes aan het schema. En wat gebeurde er? De pijn in mijn lichaam nam af. Wat een ervaring was dat.

Bij de tweede bijeenkomst kon ik helaas niet aanwezig zijn door corona, maar het team hield me goed op de hoogte. Zo kon ik het programma gewoon blijven volgen. De laatste bijeenkomst was een mooie afsluiting: elkaar moed inspreken en ervaringen delen.

En nu? Mijn bloedwaarden zijn laag. Ik gebruik nog maar één tablet metformine 500 mg  en daar kan ik prima mee leven. Ik hoef jullie niet te vertellen hoe ongelooflijk blij ik ben met dit resultaat.

Ik raad iedereen aan om dit programma serieus te overwegen. Sommigen vinden dat ik veel moet laten, maar ik zie het anders: Ik mag af en toe best iets afwijken, als ik maar terugga naar de basis. HET IS EEN LEEFSTIJL EN GEEN DIEET.

Ik wil het team, dat altijd voor je klaar staat, hartelijk bedanken. Jullie zijn top.

Een warme groet Tanja"