Martine

"Zet jezelf op één, dien je eigenbelang en je wordt een leukere partner, kind, ouder en medemens."

"De belangrijkste les die ik heb geleerd binnen het programma Leef! met MS is leren koken (meer dan een pasta) en dat ook leuk gaan vinden na verloop van tijd. En voelen wanneer je genoeg gegeten hebt, zonder op calorieën te letten. Ook weet ik nu dat je van vet eten niet per se dik wordt en je lijf met drie keer per dag eten veel meer rust krijgt. Ik drink nog wel af en toe, maar de relatie met alcohol is zoveel beter. Ook zonder alcohol kunnen feestjes leuk zijn!

Er zijn ook momenten geweest tijdens het programma dat ik het even moeilijk had. Toen ik op een zondagochtend 1,5 uur aangebrande havermout pannenkoekjes stond te bakken en al 2 weken niks anders aan het doen was dan boodschappen en koken bijvoorbeeld. Vanaf dat moment heb ik meer hulp gevraagd aan mijn vriend, hij is gewoon handiger in de keuken.

Daarnaast was het de eerste keer dat ik zoveel met mijn MS bezig was sinds mijn diagnose 10 jaar geleden. Dat vond ik best heftig. Mijn tip voor toekomstige of huidige deelnemers: laat je partner en/of gezin meedoen. Mijn partner merkte ook echt een verschil toen hij zijn voedingspatroon aanpaste. Daarnaast is het belangrijk om een duidelijk doel te hebben. Ik wilde bijvoorbeeld echt meer energie. Wees de eerste weken strikt in het volgen van de uitgangspunten. Als je de eerste weken de hele tijd afwijkt van het menu, ga je geen effect merken. Ik heb het zelf niet ervaren als dieet, maar genoot er juist van dat ik niet hoefde na te denken over recepten. Ik finishte vorige week super fit na de 4-daagse in Nijmegen. En dat kwam mede dankzij Leef! met MS!” "