Arnold

“Jarenlang heb ik vanwege mijn knieën niet meer kunnen voetballen, nu geef ik weer training en kan ik gewoon weer een balletje meetrappen."

verhaal arnold keer diabetes om ervaring leefstijlprogramma diabetes type 2

Voor Arnold (46 jaar) was Keer Diabetes2 Om een schot in de roos. Hij voelt zich veel gezonder en kan na jaren weer een balletje meetrappen met voetbal. Lees in deze #deelnemerdonderdag wat Keer Diabetes2 Om hem nog meer heeft gebracht.

Arnold: “Al een aantal jaren sta ik onder controle bij de huisarts voor mijn suiker en cholesterol. November 2022 krijg ik de melding dat er weer een medicijn bij moet komen. Naast de metformine (1000 mg) nu ook gliclazide. Ook mijn lichamelijke gesteldheid wordt steeds slechter. Na vele pogingen van diverse soorten diëten te hebben gevolgd, weet je niet meer wat wel en niet goed voor je is. Wel voelde ik mij een tijdje goed toen ik een koolhydraatarm dieet had gevolgd, dus besloot ik daar weer mee te beginnen. Intussen werd ik geïnformeerd dat er een nieuw soort begeleiding was voor diabetespatiënten: Keer Diabetes2 Om. Leefstijl veranderen met behulp van een verpleegkundige, diëtist en een coach. Ik was sceptisch, maar het werd vergoed door de zorgverzekering. Dat gaf mij het vertrouwen dat het geen pannenkoeken zijn. Dus heb ik besloten om mij aan te melden en te kijken of ik ervoor in aanmerking zal komen.

Het was een schot in de roos… Zo blij dat ik dit heb mogen doen. Alle facetten kwamen aan de orde: voeding als hoofdzaak, vervolgens beweging, ontspanning en slapen. Het is geen dieet, het is een leefstijl. En beweging hoeft niet direct een enorme inspanning te zijn, als je maar weet wanneer je de inspanning moet leveren. Kleine dingen maken een groot verschil. Ik heb nu de kennis om mijn lijf gezond te houden. Soms zijn het maar kleine aanpassingen die voor veel veranderingen kunnen zorgen. Ik heb wellicht veel opgeofferd, maar doordat ik mij veel gezonder voel, heeft het mij véél meer gebracht! Ik ben 20 kilo kwijt en de medicatie werd al snel weer afgebouwd. Ik zit nu nog op 1 metformine (500 mg), maar daar kom ik ook vanaf! Wat langzaam komt kan niet in 1 keer weer weg zijn. Jarenlang heb ik vanwege mijn knieën niet meer kunnen voetballen, nu geef ik weer training en kan ik gewoon weer een balletje meetrappen. Niet alleen mijn fysieke gesteldheid is beter geworden, maar ik heb ook weer mijn energie weer teruggevonden.

De 6 maanden lijkt achteraf een eeuwigheid geleden. Er is enorm veel veranderd:

- Winter werd zomer
- Dikker werd dunner
- Futlozer werd energieker

Het was zeker niet dat het altijd makkelijk ging. Vooral de eerste 4 weken. Iedere dag krijg je menu’s voorgeschoteld en denk je dat het niet te doen is. Daarna vind je een weg waardoor het praktisch wordt en het steeds makkelijker gaat. Persoonlijk heb ik niet veel gebruik gemaakt van de coach, maar ik weet dat het anderen wel degelijk veel heeft geholpen. Het begeleidingsteam had ook de nodige humor, waardoor de dagen vlot verliepen. Weet dat het team veel voor je doet. Ook de begeleiding naar jouw eigen huisarts of praktijkondersteuner wordt volledig verzorgd. Aan alles werd gedacht. Dat maakt het als deelnemer aangenaam. En met een enthousiaste praktijkondersteuner heb ik het enorm getroffen."