Kees

"Het begeleidingsteam zorgde voor plezierige support en motivatie"

kees

“Rond Pasen 2014 kreeg ik de diagnose diabetes type 2, samen met een veel te hoge bloeddruk en flink overgewicht. Als gevolg hiervan slikte ik steeds hogere doseringen medicatie. Ik vond het vooruitzicht van insuline spuiten helemaal geen goed idee. Ik heb samen met mijn vrouw een informatiebijeenkomst van Keer Diabetes2 Om bezocht en dat motiveerde. In overleg met mijn eigen behandelaars startte ik in oktober 2018.

Het programma zorgde voor inzicht in hoe diabetes de processen in je lichaam beïnvloedt. Door dat te snappen, besef je ook wat voeding daarin betekent en dat je invloed kunt uitoefenen op je diabetes door op je voeding te letten. Ik weet nu wat je beter kunt laten staan, en ik herken de verkeerde grondstoffen in je voeding door info uit de etiketten op producten te halen. Met steun van mijn vrouw hebben we ons voedingspatroon aangepast. Hoe moeilijk ook... Drie verantwoorde en lekkere maaltijden per dag. De leefstijlanamneses zorgden voor inzicht in de praktische gang van zaken en het begeleidingsteam zorgde voor plezierige support en motivatie.

Ik ben elke dag om 6 uur opgestaan om vervolgens tenminste een uur te wandelen voor het ontbijt. Tijdens de ochtendwandelingen geniet ik van de frisse start van de dag, je komt vrijwel niemand tegen, je kunt je gedachten laten gaan, je luistert naar de geluiden van de natuur (ik ben een liefhebber van vogels), je zet desnoods je favoriete muziek op via een koptelefoon. 

Al met al werd de diabetesmedicatie drastisch verlaagd, het gewicht ging flink naar beneden, de bijwerkingen die ik ondervond van de medicatie verdwenen geheel en ik voelde me lekker.

Nu - 2023 - zijn we een paar jaar verder. De dagelijkse vroege-ochtendwandelingen bleef ik volhouden en ik heb de nodige wandelschoenen versleten. Verder is flinke einden fietsen ook prettig als afwisseling. Het is voor mij wel zaak om op voeding te blijven letten. De recepten uit het programma gebruiken we nog steeds. Ik gebruik de metformine nog steeds, vind het leuk om elke drie maanden tijdens de diabetescontroles de resultaten te zien en te weten hoe een eventuele schommeling in de waardes op te lossen is. Fijn is dat mijn vrouw en de rest van de familie meedenken en -werken.”