Jan

"Ik gaf aan bij de narcotiseur dat ik geen medicijnen meer nodig had voor diabetes. Heel ongeloofwaardig keek hij mij aan en zei dat dat in principe onmogelijk was."

Deelnemer Jan

In 2000 ging ik met een pijnlijke knie naar de huisarts. Bij de specialist bleek dat de binnenzijde van mijn knie versleten was. Ik schrok natuurlijk, maar ja, je wilt verder, dus dan gaan we ervoor. Na weken van wachten en pijn bleek alles niet te werken, dus toen is er besloten dat ik toch een halve nieuwe knie kreeg. Op de operatiezaal kwam er opeens een internist binnen die tegen mij zei: man wat maak jij me nou? Je hebt veel te hoge suiker. Ik dacht: heeft u de goede patiënt wel? Ja, hij moest echt bij mij zijn. Mijn suikerwaarden bleken binnen de grenzen voor operabel te liggen, dus de halve knie werd geplaatst.

Na een week of zes therapie kon ik weer lopen, maar wel was ik vanaf dat moment diabeet. Eerst één, toen twee en uiteindelijk drie tabletten. Daar ging het mis. Ik kreeg hele erge diarree. Dan maar twee tabletten en insuline spuiten 1 keer per dag, maar ook daar liepen de waarden telkens op. Uiteindelijk kwam ik bij 18 eenheden insuline spuiten en de tabletten ernaast. Ook de cholesterol bleek nu te hoog, dus ook daar weer een tablet voor. Allemaal chemie in je lijf, dat wil je toch niet? Op internet zag ik een tekst van Keer Diabetes2 Om. Men had mij altijd verteld dat je nooit meer van diabetes af kon komen. En nu dit? Ik ging naar de huisarts om het hem voor te leggen. Nou dat vond hij maar niets, dat hield geen mens vol. Ik gaf aan dat ik het toch wilde proberen en op 29 juli ben ik in Diepenheim gestart. Een hele fijne groep mensen met allemaal een eigen verhaal en situatie en binnen een half jaar was ik geheel medicijnvrij!

20 jaar later moest ik er toch aan geloven om een gehele nieuwe knie te krijgen. Ik gaf aan bij de narcotiseur dat ik geen medicijnen meer nodig had voor diabetes. Heel ongeloofwaardig keek hij mij aan en zei dat dat in principe onmogelijk was. Toch is het zo! Door voeding en beweging kun je dat bereiken. En ook ik hou van lekker eten. Soms mag je echt wel eens afwijken en samen met familie en vrienden ergens eten zonder zorgen over suiker. De volgende dag ga je gewoon weer terug op het juiste pad.