Gerard

"Gelukkig weet ik nu hoe ik het tij kan keren"

Gerard

“Ik was een ontzettende zoetekauw. Bij een buffet spaarde ik mijn trek zodat ik bij het dessert mijn bord drie keer vol kon scheppen. Hmmm, ik vond het gewoon allemaal zo lekker!”

Gerard Kranendonk (61) was vier jaar geleden door deelname aan Keer Diabetes2 Om van Voeding Leeft in een paar dagen tijd van de insuline af. Nog steeds is hij vrij van medicatie. En hij doet graag zijn best om dat zo te houden. Voordat hij meedeed aan Keer Diabetes2 Om woog hij 106kg. 

“Op mijn 43e bleek tijdens een medische keuring voor een levensverzekering dat mijn bloedglucosewaarden licht verhoogd waren. Met hulp van een diëtist kreeg ik de bloedwaarden stabiel genoeg voor de herkeuring. Beperkt innemen, was haar advies: niet te veel calorieën. Na twee jaar aanmodderen met magere producten, kleinere porties en gevoelens van honger – en schuld als ik aan die trek had toegegeven – moest ik alsnog aan de medicijnen.”

“In mijn beleving had ik een aandoening die niet meer over ging. Die alleen maar zou verergeren met vreselijke complicaties voor hart, vaten en hersenen. Mijn oma had het ook en ik herinner me dat één van haar voeten zwart werd. Verschrikkelijk! Ik wilde alles doen om dat te voorkomen, maar na verloop van tijd werd diabetes toch gewoon. Toen ik insuline moest spuiten, voelde ik aanvankelijk ook zo’n schok. Ik was doodsbang, maar na een week wist ik niet beter. Bovendien dacht ik dat medicatie de enige remedie was. Ik hoorde niets over andere mogelijkheden. Ik moest vooral genoeg insuline spuiten om te voorkomen dat het erger zou worden.”

“Dat er andere mogelijkheden waren, ervaarde ik toen ik met mijn vriendin meedeed aan een doe-het-zelf-detox met groente, vis, noten, fruit, kaas. In 28 dagen van gifbelt naar tempel. Die maand had ik nauwelijks insuline nodig. Wat een openbaring! Kort daarop las ik over Keer Diabetes2 Om. Gemotiveerd door mijn ervaring meldde ik me aan. Het team van Keer Diabetes2 Om stemde met mijn huisarts af dat ik drie dagen tevoren stopte met insuline. Onder begeleiding durfde ik dat aan.”

“Samen met twintig anderen leerde ik over diabetes: wat er gebeurt in het lichaam, wat medicijnen doen, wat beweging met mij doet en wat het belang van slaap en ontspanning is in mijn dagelijks leven. Ook leerden we veel over voeding en hebben we samen met de andere deelnemers kookworkshops gevolgd. De grootste eyeopener? Dat diabetes geen ziekte is van een tekort aan insuline, maar van een teveel. Ik dacht dat mijn alvleesklier niet meer werkte. Nu weet ik dat ik mijn cellen met voeding, beweging, rust en ontspanning gevoeliger kan maken voor insuline. En dat ik niet te vaak moet eten anders heb je steeds insuline in je lichaam. Ook leerden we etiketten lezen. Weet wat je eet! De coach leerde ons de aandacht op onszelf te richten. Zorg je goed voor jezelf of ben je vooral op anderen gericht? En wat betekent dat voor je diabetes? Ik bof dat ik een vrouw heb die in deze levensstijl volledig met mij mee gaat.”

“Sinds het programma heb ik geen medicijnen meer geslikt. Bij de eerste terugkomdag in 2016 was mijn HbA1c van 63 gezakt naar 45. Ik leerde bij Keer Diabetes2 Om drie keer per dag te eten tot het punt dat ik verzadigd ben en geen tussendoortjes te nemen. Wel merk ik dat het soms moeilijk is om die nieuwe gewoontes vol te houden. Bij de laatste meting zat ik met een HbA1c van 51 op het randje. Dat opende mij weer de ogen, want ik wil absoluut niet terug naar hoe het was. Dankzij Keer Diabetes2 Om heb ik nu gelukkig de handvatten om hiermee aan de slag te gaan en het tij te keren. Ik weet zeker dat me dat gaat lukken.” 

Gerard Kranendonk (61), woont samen met vriendin Mario in Gerwen. Samen hebben zij vier uitwonende kinderen, drie kleinkinderen, vierde op komst. Hij houdt van mountainbiken, golfen en motorrijden.