"Toch maar de stoute schoenen aangetrokken en ingestapt in het Keer Diabetes2 Om traject."
"Sinds 2012 is bij mij diabetes type 2 geconstateerd. Per ongeluk. Mijn vader had in de jaren '90 een hoog cholesterol, dus ik liet regelmatig mijn cholesterol checken. Dit leidde er in 2012 toe dat bij een bloedonderzoek via de huisarts diabetes type 2 werd ontdekt. Ik had een stressvolle baan, was te zwaar (1.80 meter en meer dan 110 kilo), maar dacht: "Oké, dat is het dan." Er waren pillen, die zouden de boel wel oplossen. Ik begon met Metformine (1 tablet per dag) en cholesterolverlagers (ook 1 tablet per dag).
In 2015 ging ik naar de huisarts vanwege pijn in mijn rechterzij. Na bloedonderzoek en een scan in het ziekenhuis kwam de uitslag: ik was veel te zwaar, had veel buikvet en galstenen. Verder geen bijzondere opmerkingen over mijn diabetes. Na dat onderzoek besloot ik mijn eetgewoonten te veranderen. Ik begon verse producten te eten, lette op mijn alcoholconsumptie en ging dagelijks wandelen. Ik viel af tot 95 kilo, maar kwam later weer een beetje aan. Voor de diabetes waren er geen bijzondere maatregelen nodig. Ik voelde me goed en kwam prima rond met de pillen, tot we in 2021 verhuisden van Edam naar Zaandam.
Toen kwam ik bij een nieuwe diabetesverpleegkundige, die een andere aanpak had. In plaats van alleen met de pillen door te gaan, hield zij me een spiegel voor. Haar boodschap was steeds: "Jij kunt er zelf wat aan doen. Je kunt van je diabetes type 2 afkomen. Het is aan jou. Er zijn programma's om van de pillen af te komen." Dat was voor mij het moment om in februari 2023 aan het traject 'Keer Diabetes Om' te beginnen, aanvankelijk met enige reserve. Na de eerste twee dagen was ik echter volledig om, dankzij de deskundigheid van het begeleidende team. Ook hier was de boodschap: "Jij bent de regisseur van je eigen leven." Door de motiverende deelnemers werd het een prachtig traject voor mij. Inmiddels ben ik in de onderhoudsfase, 12 kilo lichter (de aangekomen kilo's zijn er weer af) en mijn buikomvang is flink afgenomen.
Wat is er veranderd? Het eten in het eerste intensieve halfjaar viel me niet tegen. Ik kook graag en doe dit al jaren (ik ben de kok thuis). De uitdaging zat vooral in het doorbreken van mijn dagelijkse routine. Mijn dag begon altijd met yoghurt met banaan of druiven en een flinke schep muesli, gevolgd door een appel tussen 10 en 12 uur, een broodje bij de lunch en 's avonds vlees, verse groenten en aardappelen, rijst of pasta – altijd matig met vlees en niet te veel vet. Elke dag wandelde ik, en mijn suikerwaarden bleven constant (niet dramatisch, HbA1c 50). Toch maar de stoute schoenen aangetrokken en ingestapt in het KDO traject.
Bij de cursus KDO was het wel een cultuurschok: alle koolhydraten laten staan. Daar gingen mijn bananen, druiven, appels, pasta, aardappelen en rijst. Gelukkig kregen we veel alternatieve recepten. De eerste maanden drink ik ook totaal geen alcohol. Toen ik in april en mei vier weken op vakantie was in Australië, werd het spannend. Ik probeerde me zo goed mogelijk aan de KDO-voorschriften te houden, wat lastig was, maar gelukkig had ik veel beweging. Het resultaat? Eind mei, tijdens de terugkomdag, bleek mijn HbA1c maar liefst 7 punten lager dan voor de vakantie.
Inmiddels heb ik een modus gevonden voor de dagelijkse routine. Dagelijks zo min mogelijk koolhydraten. Af en toe zondigen, af en toe een biertje. Op basis van de bloedonderzoeken ben ik inmiddels van de Metformine af, en nu wil ik ook van de cholesterolverlagers af. Er moeten nog wel een aantal kilo’s af, denk ik… Maar ik kijk met vertrouwen naar het komende anderhalf jaar.
Tot slot wil ik nog een tip geven: support van mensen thuis (partner, kinderen) is cruciaal, net als de wil om je eetgewoonten te veranderen."