Ella

"Ik merkte grote mentale veranderingen en voelde me steeds sterker."

ella

“Na de diagnose darmkanker in behandelbaar stadium, was het een schokperiode, en ook een bewustwordingsperiode: hoe verder? Mijn gewicht was te hoog, voeding was wel erg lekker, en er sloop steeds meer ‘lekker’ in plaats van ‘gezond’ voedsel in het leefpatroon. Dat zonder er erg in te hebben. Doordat ik de tweede was met kanker in ons gezin, druk met ziekenhuisbezoeken, jezelf troosten met wat lekkers, dat ging vanzelf. Darmen en voedsel horen bij elkaar, gewicht moest nodig lager worden. Aanpakken was het motto. Ik had al zoveel geluk dat de tumor niet uitgezaaid was en een operatie met goed gevolg is gelukt. Meteen het roer goed omgegooid  en toen kwam dit leefstijlprogramma op mijn pad. Met twee handen heb ik deze kans aangenomen, en dat voelde meteen erg goed aan. Een compleet programma boden jullie aan, hele goede begeleiding, overheerlijke recepten en mogelijkheden waren er. Het is een metamorfose voor me geweest en nog steeds. 

Ik ben heel blij dat de kanker uit mijn lichaam weg is, dat wil ik nooit meer terug. Het leven is zo mooi en kostbaar, dat ik me dat niet af laat nemen door verkeerde voeding en leefgewoontes. Het is heel eenvoudig, je eet en drinkt wat je grootouders en voorouders aten: gewoon alles wat vers is, geen suiker of toevoegingen. Alles lekker vers zelf maken, en vooral genieten van alles wat er wel is. Ik ben nu twee jaar bezig en nog wekelijks ontdek ik nieuwe mogelijkheden. 

Ik merkte grote mentale veranderingen, voelde me steeds sterker. Ik kreeg ook steeds meer energie, viel maar liefst 30 kilo af zonder problemen. Lange wandelingen kon ik al snel weer maken, fietsen, het huishouden zelf weer actief aanpakken omdat ik nu energie genoeg ervoor had: alles is veel leuker geworden. Veel andere nare dingen zijn ook als sneeuw door de zon verdwenen. Psoriasis, moe, slecht slapen, winderigheid, slechte adem, huid van gezicht mooi glad geworden, haren zijn weer beter gegroeid en glimmen weer als vanouds, in een woord: een metamorfose. De onderzoeken die ik onderga, van bloedonderzoek tot echo’s en colon onderzoek, alles is perfect. 

De terugval is het enige wat lastig is: het sociale gebeuren, uit eten gaan of bezoekjes brengen. Als ik denk dat er geen voedsel is wat bij me past, dan gaat de grotere handtas mee, met mijn van thuis meegebrachte brood, groente vaak komkommer, tomaat, bleekselderij, enz. Op vakantie gaan hoeft ook geen probleem te zijn, we hebben een cruise gemaakt en van tevoren een dieetlijst doorgegeven. Ik heb nog nooit zo lekker gegeten. Ik had een noodrantsoen meegenomen, dat is niet open geweest. 

Het klinkt zwaar, maar het programma van Voeding Leeft is en kan levensreddend zijn. Veel ziektes en kwalen lossen vanzelf op. Ik ben heel dankbaar mee te hebben mogen doen met dit project. Het belangrijkste dat ik tijdens het programma heb geleerd is om zuinig te zijn op mezelf. Om me heen zie ik mensen ook mee veranderen: het werkt dieper door.”