Charles

"Door het groepsverband kan je veel overeenkomsten en herkenning bij elkaar vinden."

charles

“Ik zag door de bomen het bos niet meer. Er waren zoveel adviezen dat ik niet meer wist wat goed voor me was. De diëtiste zegt het een en dan blijkt dat toch niet goed voor me te zijn. Mijn diabetes verergerde steeds meer en ik gebruikte ook steeds meer medicatie. Daardoor kreeg ik een hopeloos gevoel van “wat moet ik nu?” terwijl ik juist zo mijn best deed. Het was vallen en opstaan, dan gaat het weer een tijd goed en dan komt er weer een dip waar het niet goed gaat. 

Toen kwam mijn praktijkondersteuner met het programma Keer Diabetes2 Om. Ik had er nog nooit van gehoord, maar zag het als een kans om te zien wat er fout gaat en wat er beter kan. Ik wist meteen dat ik hiervoor wilde gaan en was gemotiveerd om te starten. Het programma is me erg goed bevallen en ik vond de opzet van het programma ook sterk. Door het groepsverband kan je veel overeenkomsten en herkenning bij elkaar vinden. Daarnaast heb ik echt geleerd hoe je gezond én slim kan eten. 3x per dag eten en de overstap naar volvette producten werken heel goed voor mij. Tijdens het programma leer je de handigheid hoe je maaltijden in elkaar kan steken en hoe je om kunt gaan met een beperkte inname van (bewerkte) koolhydraten. Ik eet nu wat me voedt. Soms vind ik het nog wel lastig met boodschappen doen omtrent de kosten. Vaak ga ik dan meerdere supermarkten af, koop voordeelverpakkingen, bestel bepaalde producten online of eet samen met anderen om de kosten te drukken. Daar wordt je creatief in. 

Door het programma ben ik positiever geworden. Voorheen had ik veel stemmingswisselingen, maar dat is verleden tijd.  Ik heb meer energie, waardoor ik veel ben gaan lopen. Vooral het nuchter wandelen bevalt me goed. Op dit moment heb ik knieproblemen, maar dan zoek ik weer andere manieren om toch in beweging te blijven. Daarnaast ben ik veel afgevallen en heb ik minder klachten van mijn diabetes. Mijn advies voor andere (potentiële) deelnemers: geef niet op. Ik kreeg tijdens het programma een derde burn-out, maar ik ben doorgegaan en voel me beter en heb meer energie. Ook als de dingen slecht gaan blijf ik nu positief. Hoe beter je eet en leeft, hoe beter je denkt. Daarom heb ik het volgehouden.”