Ben

"Keer Diabetes2 Om heeft mij mijn vrijheid teruggegeven."

Ben Voorend

‘Wacht eens even! Ik zal jouw bloedsuiker eens controleren!’, zei mijn huisarts toen ik hem in het najaar van 1998 bezocht. Zo begon mijn verhaal als suikerpatiënt. Eerst de pillen en na enkele jaren de insulinespuit. In 2015 schoot ik mijn lichaam te hulp. Het redde het niet meer met

medicatie alleen. Nu, een jaar later, fiets ik naar mijn werk of loop ik dagelijks over de Boterdijk of een rondje om het Zijdelmeer om mijn lichaam te helpen de gegeten koolhydraten en suikers te verbranden. Zonder insulinespuit en zonder pillen. En ik voel mij fitter dan ooit. Lopend over de Boterdijk geniet ik van de omgeving, geniet ik van het vrije leven. 

Het groepsprogramma Keer Diabetes2 om heeft mij mijn vrijheid teruggegeven. Ik ben niet meer afhankelijk van diabetesmedicatie. Ik hoef er dus niet meer aan te denken genoeg insuline bij mij te hebben of die eeuwige krentenbol en tabletten druivensuiker. Het enige waar ik aan denk: eet gezond en beweeg. Ik eet dingen die ik lekker vind en die mij jarenlang voorgespiegeld werden als ongezond, want vet of slecht voor mijn cholesterol. Wat daarvoor nodig was? Loskomen van mijn suikerverslaving. Ja, verslaving! In bijna alles wat wij consumeren zitten toegevoegde suikers, er lijkt geen ontkomen aan. Maar het kan wel.

Veel heb ik zelf moeten uitzoeken en ervaren. Daarbij geldt: meten = weten. Wat heb ik gedaan (of niet gedaan) dat mijn glucosewaarde nu zo hoog is? Wat heb ik gegeten? Hoeveel beweging heb ik gehad voor of na het eten? In het programma heb ik het belang geleerd van etiketten goed lezen, zelf verse groente bereiden, vlees (met mate) en minder bewerkte koolhydraten (suikers). Dat doet het. En bewegen. Veel bewegen in het begin, ik wandelde uren op een dag, viel kilo’s af en kweekte conditie. Nu is dat iets minder gedreven, maar wat blijkt? Wandelen en fietsen is leuk! Wij leven in een prachtig land en ik blijk verderop in mijn wijk leuke buren te hebben die ik tegenwoordig regelmatig spreek. Maar daarmee ben je er nog niet. Want stress, veel slaaptekort, koorts, kneuzingen of een ontstoken wond bijvoorbeeld, zijn factoren die mede een rol spelen in de regulatie van de bloedsuikerspiegel.

Mijn verhaal is er een van vallen en opstaan. Van doorzetten en niet opgeven. Het verhaal zal nooit een einde kennen, maar mijn leven heeft blijvend een schitterend mooie wending genomen. Het zal helaas niet iedereen gegeven zijn, maar het is het proberen meer dan waard. 

Ik hoop dat mijn verhaal je inspireert om de regie over jouw gezondheid weer in eigen handen te nemen. Want diabetes type 2 kan je zelf succesvol bestrijden!