Rob

"Ik ben blij en sta versteld wat het programma voor invloed heeft gehad.”

rob

Ongeveer midden jaren 90 is bij mij diabetes type 2 geconstateerd. Voor mij was dat gezien mijn leeftijd ouderdomsdiabetes. Ik werkte, fietste iedere dag 30 à 40 km, 1x per week seniorensport en 1x per maand wandelen met een wandelclubje. In ‘97 en ‘98 de Nijmeegse 4 daagse gelopen. Ik kreeg toentertijd tweemaal daags metformine 500 mg. Naast mijn werk was ik mantelzorger voor mijn vrouw. In de loop van de jaren is de mantelzorg steeds verder toegenomen. In mei 2015 werd ik gediagnosticeerd met uitgezaaide prostaatkanker. Ik kreeg 6 chemobehandelingen en een bestraling plus hormoonpillen. Door de chemo steeg mijn bloedglucosewaarde tot boven de 20 bij de voorlaatste chemo. De huisarts adviseerde om insuline te gaan spuiten. Dat heb ik geweigerd. Na de chemo is het niveau langzaam gezakt naar 15. De metformine was gesteld op 2x 1000 mg. In die tijd nam ook de mantelzorg steeds meer toe en na de kankerbehandeling ben ik gestopt met de seniorensport. Wel bleef ik zo veel mogelijk fietsen en nam ik deel aan een sportprogramma voor mensen met kanker.

Op TV zag ik reclame over Keer Diabetes 2 Om. Ik vond het wel interessant, maar hechtte er niet veel waarde aan. Op een dag zag ik dat er een informatiebijeenkomst in Den Haag was. Ik besloot er naar toe te gaan. Deelname bleek op dat moment niet mogelijk vanwege de mantelzorg. In april 2020 is mijn vrouw overleden en heb ik mij aangemeld voor het programma. Vanwege corona kon ik niet direct van start. Ik ben daarom doorverwezen naar een aangesloten diëtiste, van wie ik uitgebreid te horen kreeg wat het programma inhoudt en wat ik alvast kon doen. Mijn gewicht was toen 88 kg en mijn buikomvang 110 cm. Bij het tweede bezoek was mijn gewicht naar 85 kg en de buikomvang naar 105 cm. De corona maatregelen werden die zomer wat soepeler en ik kon meedoen aan Keer Diabetes2 Om in Diepenheim.

Tijdens de start is mijn medicatie verlaagd naar 500 mg metformine op advies van de diabetesverpleegkundige, na overleg met mijn huisarts. En een paar maanden later geen medicatie meer. Tot aan de dag van vandaag. Mijn gewicht is nu 74 kg en mijn buikomvang 88 cm. Ik verbaas mij nog steeds dat er zowel bij artsen als mijn diabetesverpleegkundige nog twijfel is. Ook bij kennissen en familie aan wie ik het vertel. Inmiddels heb ik al een paar jaar een vriendin die ook verantwoord en vegetarisch eet. Tot die tijd at ik al weinig vleesproducten. We bewegen zoveel mogelijk. Het lopen is voor mij wat moeizaam maar fietsen (geen e-bike) gaat prima. Ik voel me prima en ben gelukkig. Ik ben blij en sta versteld wat het programma voor invloed heeft gehad. Tot zover mijn stukje geschiedenis met diabetes type 2 en het omkeren ervan.