"Ik heb een eigen kleine biologische groentetuin en de auto is de deur uit."
"Op vrijdagmorgen 1 augustus 2006 had ik dood kunnen zijn. 55 jaar oud. 's Morgens om 8 uur in huis raakte ik, bovenaan de trap op de eerste verdieping staand, buiten bewustzijn, juist toen ik 112 wilde bellen. In het UMC Utrecht werd vastgesteld dat ik een zware longembolie had, een heupkwetsuur, tijdelijk nierfalen en een hoofdwond. Diezelfde dag bleek ook dat ik al weken diabetes type 2 had. In de vooravond van de eerste nacht in het ziekenhuis kreeg ik het advies om afscheid te nemen van mijn echtgenote, zoon en dochter i.v.m. een hoog overlijdensrisico.
In die tijd woog ik 105 kilo - dat is 20 kilo overgewicht, had een 'bourgondische' leefstijl met te veel alcoholinname, werkgerelateerde stress en de naweeën van mantelzorg voor mijn vader in voorafgaande jaren. De 'kaars' brandde met twee lonten tegelijk. De internist van het UMC schreef mij insuline voor en vertelde daarbij dat ik het de rest van mijn leven zou moeten blijven gebruiken. Vanaf 2008 werd de diabetescontrole uitgevoerd door dr. A.van de Wiel, internist bij het Meander ziekenhuis. Hij adviseerde kracht- en duurtraining als bewegingsdoel. Ik ging twee keer per week intensief wandelen bij de atletiekvereniging 'Triathlon'. Ook begon ik in dat jaar deel te nemen aan en me te verdiepen in Vipassana. Vipassana betekent 'helder zien' en is de oudste meditatieschool binnen het boeddhisme. Een besluit met tot op heden heilzame gevolgen.
In 2010 stelde mijn huisarts Karel Bos voor om de insuline-injecties te gaan vervangen door metformin en Atorvastatine. Hij en diabetes-praktijkondersteuner Annemiek Jansen stimuleerden me om te onderzoeken wat beweging en voeding voor rol kunnen spelen bij het omgaan met diabetes type 2. Wekelijks wandel ik nu op maandagochtend in een wandelgroep, donderdagochtend loop ik een uur in stilte samen met vier anderen en elke vrijdag doe ik mee aan de wandeling van mijn huisarts. Daarnaast loop ik op de andere ochtenden van de week een ommetje van 20 à 30 minuten vóór het ontbijt.
Eind 2020 ging ik naar een voorlichtingsbijeenkomst van Keer Diabetes2 Om. Hierdoor ben ik begin 2022 gestart met begeleiding van Voeding Leeft, samen met 20 lotgenoten, voor de duur van 18 maanden middels Zoom-bijeenkomsten. Om een lang verhaal in te korten: dit proces leverde me tal van nieuwe inzichten op met betrekking tot onbewerkte voeding en gezonde recepten met goede vetten en eiwitten en met een beperking van bewerkte koolhydraten. Daarnaast leerde ik over de werking van het insuline hormoon, dagelijks bewegen vóór het ontbijt, buikvet-reductie, de 24-uur werking van de lever, het slaapproces en medicatieafbouw. En het bracht me de nieuwe ervaring sinds 2006 van minder dagelijks chagrijn, minder vermoeidheid overdag en meer fitheid doordat ik géén medicijnen tegen diabetes meer nodig heb.
Momenteel – eind september 2023 – leef ik gezonder dan vóór 2006. Eén jaar en vier maanden zonder diabetes-medicijnen met een gewicht van 85 kilo. Ik heb een eigen kleine biologische groentetuin en de auto is de deur uit. Ik ga tegenwoordig geen enkele supermarkt meer binnen, waar 80% van het aanbod bestaat uit ongezonde, bewerkte producten. Gelukkig is een biologische natuurwinkel met verse seizoensgroenten bij mij in de buurt. Op loopafstand!"